Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αθηναϊκό κανάλι Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη.
“Η χειρότερη εβδομάδα στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας ήταν η 31η του 2021 (2-8 Αυγούστου)” είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα ανέφερε ότι την περίοδο από 2 ως 8 Αυγούστου του 2021 εξαιτίας της πανδημίας πέθαναν 1500 περισσότεροι νεκροί από ότι συνήθως δηλαδή περίπου 200 περισσότεροι κάθε μέρα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον μεγάλο καύσωνα που έπληξε την χώρα μας την περίοδο εκείνη και εξαιτίας της εξαιρετικής τοξικής ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές που δεν έσβηναν. Ουσιαστικά, είπε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν “μαζικά και αθόρυβα”. Χανόντουσαν καθημερινά άνθρωποι όσο δύο φορές το Μάτι και δεν ακούστηκε πουθενά.
Κανένα ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε την περίοδο εκείνη στο γεγονός αυτό, αποκρύπτοντας το και δίνοντας την εντύπωση πως όλα βαίνουν καλώς καθώς ήμασταν σε υψηλή τουριστική περίοδο αφενός και αφετέρου οι πυρκαγιές κατέκαιγαν τη χώρα από άκρη σε άκρη.
Η Ελλάδα είναι χειρότερα σε πρόσφατους θανάτους COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η Ελλάδα συμβαδίζει ως προς αυτό με το προφίλ ταλαιπωρημένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Επίσης άσχημη συγκριτικά με άλλες χώρες είναι και η οικονομική προοπτική της Ελλάδας (μόνο 5,3% ετήσια ανάκαμψη του ΑΕΠ). Το επιδημικό κύμα παραμένει ενεργό με υψηλές τιμές σε πρόσφατους θανάτους COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού εντός της χώρας.
Με βάση τα δεδομένα του Bloomberg resilience index, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με ΑΕΠ >200δις αλλά στη 15η θέση ανάμεσα στις 20 Ευρωπαϊκές. Η επίδοση της Ελλάδας χειροτερεύει κυρίως επειδή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πρακτικές lockdown (Oxford strindency index=61,17, 17η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 20 χώρες της Ευρώπης σε τελευταία ενημέρωση).
Θέλοντας να δώσει έμφαση στην κακή διαχείριση της χώρας μας όσον αφορά την πανδημία, ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότι έχουμε παγκόσμια αρνητική πρωτιά σε κρατικό μηχανισμό δίνοντας το παράδειγμα του προστίμου που δόθηκε σε χειμερινό κολυμβητή σε ερημική παραλία ενώ την δεύτερη θέση παίρνουν οι Φιλιππίνες όπου τιμωρούσαν τους ανυπάκουους βάζοντάς τους σε φέρετρο.
Άκαρπα όπως διαπίστωσε, ήταν τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού με περισσότερα περιπολικά και ΜΑΤ αντί για καλύτερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολικές υποδομές, τηλε-εργασία, πρωτοβάθμια δημόσια υγεία. Οπως επίσης άκαρπα θεώρησε τα κλειστά σχολεία και τα μικρά καταστήματα, την απαγόρευση της μουσικής, την Ανάσταση στις 9 το βράδυ και την απαγόρευση του ψαρέματος.
Παρακολουθήστε την εκπομπή:
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης του Stanford και κάτοχος της έδρας C.F. Rehnborg για την Πρόληψη Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Stanford. Είναι επίσης καθηγητής Στατιστικής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.