Είναι γεγονός ότι το θέμα του ΧΥΤΑ είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη μόνο η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και όλες οι προηγούμενες. Είναι ίσως το μεγαλύτερο προβλήματα του δήμου μας και η καυτή πατάτα που κάθε δήμαρχος φροντίζει χρόνια τώρα να την πετάει στον επόμενο για να απαλλαγεί από τις ευθύνες, αλλά κάποια στιγμή φθάνει ο κόμπος στο χτένι και πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε κατάματα την πραγματικότητα.
Η κριτική που ασκούμε στην παρούσα δημοτική αρχή δεν είναι γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα αμέσως, όπως πολλές φορές ισχυρίζεται, αλλά γιατί διαπιστώνουμε ότι κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης με τους προηγούμενους. Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι το τι έγινε η το τι δεν έγινε στο παρελθόν, είναι το πώς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στις γειτονιές του δήμου μας, που πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα και το βραβείο του πιο βρώμικου δήμου, αποτελούν βασική πηγή ασθενειών με ιδιαίτερη επιβάρυνση για τις ευπαθείς ομάδες των δημοτών και τα παιδιά μας. Αν είχαμε και αυταπάτες περί τουρισμού με την ευκαιρία και της έναρξης λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με τα σκουπίδια στους δρόμους ας το ξεχάσουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος είναι η εκπόνηση ενός άμεσου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να περιλαμβάνει :
1. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στα κύτταρα 3 & 4, τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατ΄ αρχήν τα χρήματα της αύξησης των δημοτικών τελών που έγινε το 2019 και κατά υπολογισμούς μας υπερβαίνουν τις 700.000 ευρώ μέχρι σήμερα και να ενεργοποιηθούν χρήματα που λιμνάζουν σε άλλους λογαριασμούς και κινδυνεύουν να χαθούν, ώστε ο ΧΥΤΑ να μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα.
2. Η ανακύκλωση απορριμμάτων στον δήμο μας, που είναι ανύπαρκτη, θα πρέπει να δρομολογηθεί το ταχύτερο. Να περιλαμβάνει την οικιακή κομποστοποίηση και την διαλογή στην πηγή, τουλάχιστον για γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και χαρτί, με παράλληλη καμπάνια ενημέρωσης σε όλο τον δήμο. Έχουν βγει και συνεχίζουν να βγαίνουν περιβαλλοντικά προγράμματα που χρηματοδοτούν τις δράσεις αυτές και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενταχθεί σε κανένα.Σύμφωνα με τους Ελληνικούς και Κοινοτικούς νόμους, οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν οργανωμένη ανακύκλωση, από την 1/1/2022 θα πληρώνουν βαρύ πρόστιμο το οποίο ο δήμος θα μετακυλήσει στους δημότες μέσω νέας αύξησης των δημοτικών τελών.Θα ήταν τραγική η εικόνα από την μία να συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους και από την άλλη να γίνονται αυξήσεις δημοτικών τελών !
3. Απώτερος σκοπός μας και εφόσον τηρηθούν τα παραπάνω, πρέπει να είναι η σταδιακή μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή ο χώρος ταφής απορριμμάτων να γίνει χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν στο ελάχιστο τα απορρίμματα που θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ και θα πολλαπλασιαστεί ο χρόνος ζωής των νέων κυττάρων χωρίς προβλήματα.
4. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων αλλά και του έμψυχου δυναμικού που ασχολείται με την καθαριότητα και βέβαια ο δήμος να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως αποδιοπομπαίους τράγους, για να καλύψει την δική του ανικανότητα. Καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί χωρίς τους εργαζόμενους οι οποίοι και μοχθούν και προτάσεις για την επίλυση του θέματος έχουν.
5. Οι κουτοπονηριές του τύπου αδειάστε τα σκουπίδια στον παράνομο ΧΥΤΑ, στα κρυφά και χωρίς κανείς να θέλει να υπογράψει την εντολή, είναι έγκλημα που επισύρει την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα. Με μια απλή επίσκεψη στο χώρο του ΧΥΤΑ θα διαπιστώσετε ότι η κάθετη απόσταση μεταξύ των επιφανειών των παλαιών και νέων κυττάρων είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα, να υπάρξει κατάρρευση η οποία θα αχρηστεύσει πλήρως και τα νέα κύτταρα και ολόκληρο τον ΧΥΤΑ.
6. Όσοι έχουν την άποψη ότι ο ΦΟΣΔΑ στο Αγρίνιο, που θα έλυνε το πρόβλημα, θα είναι σύντομα έτοιμος, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και η λειτουργία του θα καθυστερήσει κατά πολύ.
7. Θα πρέπει τέλος να εξευρεθεί άμεσα μια προσωρινή λύση, δεδομένου ότι η Ναύπακτος μπορεί να δεχθεί μόνο 1.200 τόνους απορριμμάτων, από τους 16.000 τόνους το χρόνο που παράγει ο δήμος μας. Πολύ σύντομα το πλαφόν της Ναυπάκτου θα εξαντληθεί και τα σκουπίδια, αν δεν βρεθεί άλλη λύση, θα συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια.
Εάν η δημοτική αρχή επιθυμεί πραγματικά την επίλυση του προβλήματος και με το δεδομένο ότι μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει, διότι αν μπορούσε θα το είχε ήδη κάνει, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, οι τοπικές κοινότητες, οι εργαζόμενοι και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας και όλοι μαζί, αφενός να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να βρούμε την άμεση προσωρινή λύση. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Είναι θέμα που αφορά και θίγει όλους μας και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε στη λύση του, διαφορετικά όλοι μαζί θα υποστούμε και τις συνέπειες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διάλογος να γίνει με ειλικρινή διάθεση, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς πατρότητες και προαπαιτούμενα και κυρίως με δέσμευση ότι αυτό που θα αποφασισθεί από κοινού, θα εφαρμοσθεί από την δημοτική αρχή στο ακέραιο.
Η πρόταση του δημάρχου στο τελευταίο Δ.Σ. για μια επιτροπή η οποία θα αποτελείται από δύο πολίτες, που θα ορισθούν από την μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον ίδιο, μόνο ως αστείο μπορεί να χαρακτηρισθεί και δείχνει ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και δεν έχει καμία συναίσθηση της κατάστασης.
Η παράταξή μας δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία. Είμαστε όμως πρόθυμοι, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο και μέσο, σε κάθε σοβαρή προσπάθεια που θα υιοθετηθεί από την δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος. Οι καιροί ου μενετοί.