Κατηγορίες

Παραγγελίες delivery και… άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑΝΣΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κατά τη διάρκεια αυτής της απίστευτης κακοκαιρίας (όπως και πάνω κάτω κάθε απόγευμα) το πέρασα αγκαλιά με τα social. Σε facebook, twitter, instagram –οριακά και linkedin- η ίδια ιστορία: «καθάρματα», «μην παραγγέλνετε γιατί κινδυνεύουν όσ@ κάνουν delivery», «μάθετε να μαγειρεύετε μόν@ σας για μια φορά» και λοιπά, και λοιπά.

Αν και προετοιμασμένη από άλλες κακοκαιρίες, με έπιασε για άλλη μια φορά το παράπονο για πολλούς λόγους, ο λιγότερος από τους οποίους ήταν ότι δε θα παράγγελνα απ’ έξω σήμερα.

Διότι δεν είχα σκοπό να παραγγείλω. Ευτυχώς είχα φαγητό στο σπίτι μου και δεν ήθελα να βάλω κάποιον να παλέψει με την κακοκαιρία για έναν πενιχρό μισθό και κάποια tip.

Ταυτόχρονα όμως, αν αποφάσιζα να παραγγείλω δε θα ήμουν κακός άνθρωπος.

Ίσως ήμουν ένας από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας που λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Ίσως να μην μπορούσα να μαγειρέψω επειδή πρόσεχα κάποιο άτομο που δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί (π.χ. βρέφος ή άτομο προχωρημένης ηλικίας). Ίσως πραγματικά είχα ξεμείνει από κάθε είδους φαγητό στο χώρο μου.

Ή ίσως απλά να ήθελα φαγητό απ’ έξω. Και εφόσον μου δινόταν αυτή η δυνατότητα, επέλεξα το delivery.

Γιατί αν το online μένος των ανθρώπων κατευθυνόταν όχι στα άτομα που παράγγελναν κατ’ οίκον, αλλά στις εταιρίες και στις επιχειρήσεις που προσέφεραν τη δυνατότητα delivery εν μέσω βροχών και πλημμύρων, το κακό θα σταματούσε στη ρίζα του.

Αντ’ αυτού, δείχνουμε την “ευαισθησία” μας, κατακεραυνώνοντας αυτούς που χρησιμοποίησαν μία υπηρεσία, όχι αυτούς που την έκαναν διαθέσιμη εξ’ αρχής.

Αν θέλουμε να δείξουμε τη δυσαρέσκειά μας με τα λίγα χρήματα και την επικινδυνότητα του delivery, το κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτουμε (δηλαδή τα λεφτά μας) και πάντα, όχι μόνο με τα μηνύματα πολιτικής προστασίας.

Παρότι θέλουμε όλοι να δείξουμε ότι είμαστε allies και σκεπτόμενοι άνθρωποι –ο μόνος στόχος των social media- οφείλουμε να κάνουμε πρώτα ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε για τους συνανθρώπους μας που δουλεύουν delivery.

Θέλουμε να μην εργάζονται όταν έχει κακό καιρό; – με ό,τι συνεπάγεται αυτό

Θέλουμε να αμείβονται καλύτερα τις ημέρες με κακό καιρό;

Μήπως θέλουμε να αμείβονται καλύτερα όλες τις ημέρες;

Ωραία τότε, ας το διεκδικήσουμε! Όπως με την πρόσφατη υπόθεση του e-food ας διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους, ως καταναλωτές.

Μέχρι τότε όμως ας σταματήσουμε να κρίνουμε, ενώ δεν κάνουμε κάτι ουσιαστικά καλύτερο.

Ας σταματήσει η ευαισθησία μας να εξαρτάται από τον καιρό.

Πηγή: http://2020mag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *