Κατηγορίες

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Δεν αποσύρονται Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γερουλάνος -Τι είπαν στον Παπανδρέου


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συναντήσει τους υποψηφίους για την ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνομίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικά με τον πρώην πρωθυπουργό. Φέρεται μάλιστα να ρώτησε ευθέως τον κ. Παπανδρέου αν επιδιώκει με αυτή την κίνηση να αναβάλει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Ενα σενάριο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο ερώτημα Λοβέρδου τότε προς τι αυτή η πρωτοβουλία που πήρε, η απάντηση που έλαβε τηλεφωνικώς δεν ήταν ξεκάθαρη. Οπως φαίνεται θα ξεκαθαρίσουν περισσότερα, όταν συνομιλήσουν εκ νέου – απόψε – μέσω zoom.

Ο Α. Λοβέρδος φέρεται πάντως να ξεκαθάρισε στον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο ίδιος, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κώστας Σημίτης να διασφαλίσουν την ενότητα, αλλά και τη σοβαρότητα της διαδικασίας, κάτι που είπε και χθες στην ομιλία του στη Χαλκίδα.

Δεν αποσύρει υποψηφιότητα ο Ανδρουλάκης

Το ιδανικό σενάριο για όσους συνομιλούν με τον Γ. Παπανδρέου, θα ήταν η απόσυρση όλων των υποψηφίων, πλην Λοβέρδου. Να συγκρουστούν δηλαδή οι δύο υποψηφιότητες με «καθαρή πολιτική ταυτότητα» όπως έλεγαν, υποδεικνύοντας εμμέσως και στο Νίκο Ανδρουλάκη να μην επιμείνει σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας στο iefimerida.gr ήταν κατηγορηματικοί: Δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του. «Εχει ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους» πρόσθεταν από το επιτελείο Ανδρουλάκη.


Ο Παπανδρέου βλέπει υποψηφίους -Τι επιδιώκει, ποιοι θα μείνουν στην κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ

Λοβέρδος για παρέμβαση Παπανδρέου: Δεν κάνω πίσω, οι πρώην πρόεδροι να διασφαλίσουν τις διαδικασίες εκλογής
Γερουλάνος: Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες
Μετά την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση, που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, ο Π. Γερουλάνος είπε σε δημοσιογράφους ότι το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης: «Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα».

Στην πρώτη επικοινωνία που είχαν χθες, ο κ. Γερουλάνος φέρεται να ξεκαθάρισε στον πρώην πρωθυπουργό, ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην υποψηφιότητά του.

Χρηστίδης:Να διασφαλιστούν η ενότητα και οι διαδικασίες

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης που συναντήθηκε επί μισή ώρα με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και των διαδικασιών. «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση» αρκέστηκε να πει.

Θα επιμείνει «μέχρι τέλους» ο Καστανίδης

Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε μέσω zoom και με τον Χάρη Καστανίδη. Πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ο κ. Καστανίδης διεμήνυσε στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Θα επιμείνει μέχρι τέλους» λένε συνεργάτες του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από χθες ραντεβού και τηλεφωνήματα. Εχει συναντήσει τον γραμματέα της ΚΕ Μανώλη Χριστοδουλάκη διά ζώσης, ενώ σε λίγο (11:45) θα συναντήσει τον Παύλο Χρηστίδη.

Αποσύρεται ο Κεγκέρογλου

O Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες τηλεφωνικά – πριν την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του – και με τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος. Ο κ. Κεγκέρογλου επιστρέφει το μεσημέρι από την Κρήτη και πιθανότατα θα κάνουν σήμερα το ουσιαστικό ραντεβού, στο γραφέιο Παπανδρέου στη Βουλή.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας χθες στο iefimerida.gr επεσήμανε με νόημα: «Όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση διαλόγους υγείας Γεννήματα έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα». Μια δήλωση που μεθερμηνευόμενη, συνεπάγεται απόσυρση Κεγκέρογλου από την κούρσα διαδοχής.

Το νέο σενάριο: Αναβολή διαδικασιών ως τις εθνικές εκλογές

Τα σενάρια που ήθελαν τον Γ. Παπανδρέου να προτείνει στους υποψηφίους να είναι μεταβατικός πρόεδρος ως τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται από συνεργάτες του, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε προτείνει, ούτε είναι στη λογική του «μεσοβέζικες λύσεις».

«Ο,τι είναι για το καλό της παράταξης θα το πράξει» αναφέρουν επίσης, προσθέτοντας ότι αν του ζητήσουν να είναι εγγυητής της διαδικασίας θα το πράξει. Αυτή η τελευταία αναφορά, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο σενάριο που «ζυμώνεται» παρασκηνιακά: Ο Γ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους υποψηφίους να αναβληθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι διαδικασίες ως ένδειξη σεβασιμού για τη μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά. Στο μεσοδιάστημα και εφόσον η υγεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν το επιτρέπει, να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσω εκλογών (όπως συνέβη το 1996 με την παραίτηση Α. Παπανδρέου μέσα από το Ωνάσειο και την εκλογή Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ). Η Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζεται, παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνέδριο τέλη Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά του ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

Το σενάριο αυτό έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα: Συντηρεί την εσωστρέφεια και την ένταση, ενώ ο χρόνος των εκλογών είναι άδηλος και στο χέρι Μητσοτάκη. Αν για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως διαμηνύει διαρκώς, μεσολαβούν σχεδόν δύο χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο για να δεχθούν να περιμένουν οι φιλόδοξοι ηγέτες του ΚΙΝΑΛ.

Επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του iefimerida.gr ότι είναι ένα βήμα πριν την τελική ανακοίνωση των προθέσεών του, ο πρώην πρωθυπουργός , παρενέβη στην πορεία των εσωκομματικών εκλογών, γνωστοποιώντας το βράδυ του Σαββάτου, μέσω δήλωσής του την πρωτοβουλία του να συναντήσει τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ και τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος. Μια πρωτοβουλία για την οποία είχε ενημερώσει μέσω sms την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Οπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στην ανακοίνωσή του, στόχος των συναντήσεων αυτών είναι «η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες».

Τι επιδιώκει ο Παπανδρέου

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ότι στις συναντήσεις αυτές δεν επιδιώκει να διαπιστώσει αν θα αποσυρθούν κάποιοι υποψήφιοι, ούτε θα εξαρτήσει τις κινήσεις του από αυτό, αλλά να διαγνώσει τις προθέσεις τους για το μέλλον του κόμματος και της παράταξης.

Δεν αποκλείεται, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, να επικοινωνήσει και με τον Κώστα Σημίτη, ενώ είναι ασαφές έως μάλλον απίθανο να επικοινωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ από τις προηγούμενες εκλογές.

Οι αντιδράσεις

Η πρωτοβουλία Παπανδρέου έχει προκαλέσει αντιδράσεις που περνούν από όλο το φάσμα: Από τoν ενθουσιασμό μέχρι την αποδοκιμασία. «Εχουν ξεπεραστεί τα όρια. Δεν έχουν αίσθηση πότε τελειώνει ένας κύκλος» σχολίαζε μιλώντας στο iefimerida.gr πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. «Τι επιδιώκει ο Παπανδρέου και γιατί εμφανίζεται τώρα;» διερωτάτο άλλο έμπειρο στέλεχος. «Είναι η μόνη λύση για να ενωθεί και να ξεφύγει από το τέλμα η παράταξη, να πάρει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να φύγει από τη Γ’ εθνική και να παίξει στα μεγάλα σαλόνια» υποστήριζε στον αντίποδα, στέλεχος που στηρίζει την επιλογή Παπανδρέου. «Είμαστε υπερπλήρεις από υποψηφιότητες, θα έβλεπα έναν πιο υπερβατικό ρόλο για τον πρώην πρωθυπουργό» ανέφερε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που κινείται στο ενδιάμεσο.

Πότε θα ανακοινώσει τι θα πράξει ο Γ. Παπανδρέου

Εάν όντως ο κύβος ερρίφθη για τον Γ. Παπανδρέου, είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση των αποφάσεών του. Η Δευτέρα – οπότε και θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του – έχει έναν συμβολισμό, καθώς είναι 18 Οκτωβρίου – ημέρα που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου πρωτοανήλθε στην εξουσία. Ωστόσο, τη Δευτέρα αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα η εξ αναβολής συζήτηση στη Βουλή Μητσοτάκη-Τσίπρα για την πανδημία και γι΄αυτό τον λόγο δεν προκρίνεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη σε προγραμματισμένη επίσκεψη.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τελικές αποφάσεις Παπανδρέου θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή, την Τετάρτη ή ίσως και την τελευταία ημέρα που λήγει προθεσμία, την Πέμπτη 21/10 και ώρα 18:00.

Νίκος Παπανδρέου: Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» αποφεύγει να αναφερθεί στα σενάρια που θέλουν τον αδερφό του Γιώργο να επιστρέφει και να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. «Πραγματικά δεν περίμενα να εμφανιστεί τόσο σύντομα ξανά μία συζήτηση για έναν Παπανδρέου σε ηγετική θέση στην πολιτική σκηνή. Αλλά δεν θέλω να το σχολιάσω».

Παράλληλα όμως τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του κόμματος στις πολιτικές του ρίζες. «Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ ως νοοτροπία και το λέω με την καλή έννοια. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ακόμη και όσο και αν έχει υποχωρήσει πίσω από άλλα ονόματα πολιτικών σχηματισμών πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν και πάλι τα ονόματα και να εμφανιστεί και πάλι μπροστά του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Καρανικόλας εκπρόσωπος Τύπου του Λοβέρδου

Την ίδια ώρα, ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε τον Σπύρο Καρανικόλα ως εκπρόσωπό του στα ΜΜΕ μέχρι τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου του ΚΙΝΑΛ.

«Ο Σπύρος Καρανικόλας θα είναι εκπρόσωπος μου στα ΜΜΕ έως τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως είναι γνωστό κατέθεσα την υποψηφιότητα μου στις 15 Οκτωβρίου σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ. Σέβομαι αποκλειστικά τις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος» δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.

«Η πρόταση τιμητική. Η ευθύνη, σε αυτές τις συγκυρίες, ιδιαίτερα σημαντική. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για τη νίκη του Ανδρέα Λοβέρδου και τη νικηφόρα πορεία της παρατάξης μας» έγραψε στο twitter ο Σπύρος Καρανικόλας.

Υπενθυμιζεται, ότι ο Σπ. Καρανικόλας είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να στηρίξει στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *