Κατηγορίες

ΔΕΗ: Σήμερα η κυβέρνηση χαρίζει τα χρυσαφικά του Δημοσίου σε ιδιώτες

Σήμερα είναι η μέρα που υλοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χάνει το «Δ» από τον τίτλο της, όπως επισημαίνουν πολιτικοί και συνδικαλιστές που βρίσκονται απέναντι σε αυτή την εξέλιξη. Μετά από 71 χρόνια εξηλεκτρισμού της χώρας, η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση περνάει στον έλεγχο ιδιωτών.

Συνεδριάζει σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για δύο σημαντικές εξελίξεις – ορόσημο στην πορεία της εταιρείας: την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου αλλά με διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας (34%) και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση με τον πλάγιο τρόπο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου, και δεν το ανακοίνωσε καν η ίδια αλλά προσπάθησε να το περάσει «υπογείως» με μια απλή ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός δεν μίλησε καθόλου για το θέμα λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση, στη ΔΕΘ. Παράλληλα ύποπτα παιχνίδα με τη μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Η αύξηση κεφαλαίου, από την οποία αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεντρώνουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα δανειακά κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Η Macquarie έχει κακό παρελθόν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης του Λονδίνου.

Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.

Η ΓΕΝΟΠ που διαφωνεί με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία.

Πηγή: newscenter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *