Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη το 1963, το πρώτο ελληνικό Νόμπελ. Ο ποιητής την εποχή που τιμήθηκε είχε την ατυχία, η Ελλάδα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα σκληρή. Η οκταετία Καραμανλή ολοκληρωνόταν. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ο Γρηγόρης Λαμπράκης, το παρακράτος είχε βγει και πάλι παγανιά διεκδικώντας το δικό του… νόμπελ, αυτό της βίας και της νοθείας (βλέπε εκλογές 1961).
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα η βράβευση του ποιητή… χάθηκε στα χτυπήματα της πρώτης σελίδας των εφημερίδων που, τότε, κυκλοφορούσαν σε μεγάλο σχήμα και η ύλη της πρώτης σελίδας έμοιαζε με… βιτρίνα θεμάτων. Στην καλύτερη περίπτωση έγινε «δεύτερο θέμα». Στη… χειρότερη πέρασε στις μέσα σελίδες.

Εκτός από τα χτυπήματα στην πρώτη σελίδα υπήρχαν και… χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ο ποιητής εκτός από λογοτέχνης ήταν και δημόσιος λειτουργός. Εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχε διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο την κρίσιμη περίοδο 1957-62 που καθορίστηκε η τύχη της Κύπρου, ενώ μια άλλη κρίσιμη περίοδο (1945-46) ήταν Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στο διάστημα που ήταν Αντιβασιλιάς!
Δεν είναι τυχαίο που κάποιες εφημερίδες κράτησαν αποστάσεις από τη βράβευση. Μια από αυτές η «Αθηναϊκή» έγραψε στην πρώτη σελίδα

O «Ελεύθερος Τύπος» δεν έχει σχέση με την σημερινή εφημερίδα. Αποτελούσε την πρώτη εκδοτική προσπάθεια του Κίτσου Τεγόπουλου, εκινείτο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν μακροημέρευσε. Η εποχή που θα γινόταν ισχυρός εκδότης, το 1975 με την «Ελευθεροτυπία» ήταν ακόμα μακριά.

Η Αθηναϊκή αντί αφιερώματος φιλοξένησε ρεπορτάζ για τα χαμένα ελληνικά Νόμπελ. Πως δεν τιμήθηκαν ο Παλαμάς, ο Καζαντζάκης, ο Σικελιανός, ενώ ζήτησε την άποψη λογοτεχνών που κολακευτικά δεν τα λες.

Η ίδια εφημερίδα, την μέρα της ανακοίνωσης του Σουηδικής Ακαδημίας είχε προβλέψει την βράβευση του ποιητή δια της… ατόπου απαγωγής

Το… βραδυκίνητο ΕΙΡ έστειλε συνεργείο στο σπίτι του ποιητή στο Παγκράτι για μια ραδιοφωνική δήλωση. Τηλεόραση δεν υπήρχε ακόμα
Υπήρχαν όμως και οι εφημερίδες που έδωσαν έκταση στο πρώτο ελληνικό Νόμπελ


Το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Φρέντυ Γερμανού
Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Φρέντυ Γερμανού με δηλώσεις του Σεφέρη. Είναι ένα ζωντανό ρεπορτάζ και απόδειξη του πως μια συνέντευξη τύπου μπορεί να γίνει έξοχο δημοσιογραφικό κείμενο δίνοντας την ατμόσφαιρα, τη συγκίνηση, αλλά την ανθρώπινη διάσταση ενός μεγάλου της εποχής

Ο Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης τίμησε και με το παραπάνω τη βράβευση της Σουηδικής Ακαδημίας. Έχοντας συναίσθηση του βάρους του τίτλου, αυτός ο απολιτίκ άνθρωπος των γραμμάτων πήρε θέση στον αγώνα κατά της χούντας, πολεμώντας την εδώ στην Ελλάδα. Το ραδιοφωνικό του μήνυμα έφθασε σε όλο τον κόσμο μέσα από το ΒΒC και ο λαός, ο απλός λαός, τον τίμησε, όπως του έπρεπε στην κηδεία του που αποτέλεσε την πρώτη, έστω και σιωπηλή διαμαρτυρία κατά των Συνταγματαρχών την ώρα (1968) που ένοιωθαν παντοδύναμοι.
Πηγή: newscenter.gr