Κατηγορίες

Παραίτηση Λιβανού λόγω … σκύλων που αλυχτούν, ζητούν οι αγρότες

Σφορδές αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών δημιούργησε η ανακοίνωση του κ. Λιβανού προς όσους έκαναν κριτική στην πρόσφατη πληρωμή της προκαταβολής των ενισχύσεων.

Για το θέμα υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός κ. Θωμάς Μόσχος, η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου κ. Διαμάντω Κρητικού και ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, στην οποία ζητούν παραίτηση του υπουργού και τη δημόσια συγνώμη για τον χαρακτηρισμό «σκυλιά».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «στο συνεταιρισμό μας λίγο κάτω από τα μισά βοσκοτόπια που πήραν οι κτηνοτρόφοι από την τεχνική λύση έγιναν μη επιλέξιμα. Δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους και στη συνέχεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους τα πήρε πίσω κάνοντάς τα μη επιλέξιμα. Ακόμη όσοι βρίσκονταν σε έλεγχο και είχαν προβλήματα (με ενώτια κ.α.) επίσης τους αφαίρεσαν βοσκοτόπους». 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός κ. Θωμάς Μόσχος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «εκτός από τη μείωση των βοσκοτόπων υπάρχουν και άλλες παρανομίες που επιτρέπουν σε όσους δεν παράγουν να εισπράττουν παράνομα αγροτικές ενισχύσεις. Αν δεν βρεθεί λύση στα προβλήματα με τις πληρωμές και δεν απαντήσει μέχρι τέλος της εβδομάδας ο κ. Λιβανός εμείς θα απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF)».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου κ. Διαμάντω Κρητικού, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο χαρακτηρισμός «σκυλιά» με θίγει προσωπικά σαν αγρότισσα. Αν έχει κάτι να μας πει ο υπουργός να βγει και να το πει καθαρά. Με τη νέα ΚΥΑ οι φορείς του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ μας λένε ότι όλα έγιναν καλά. Εμείς που είμαστε στην ύπαιθρο βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν αυτά που είναι δηλωμένα. Πρέπει άμεσα να λυθούν τα προβλήματα. Έρχεται νέα ΚΥΑ και υπάρχει κίνδυνος αγρότες που παράγουν να μείνουν χωρίς δικαιώματα».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων όταν κριτικάρουν και αναδεικνύουν τα λάθη και τα εγκλήματα κατά του αγροτικού κλάδου από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται σκυλιά, («Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ στις 27/10/2021). Αυτή η ντροπή απέναντι σε βιοπαλαιστές έγινε από τον χειρότερο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης για να καλύψει την γύμνια του και την ανυπαρξία έργου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Τα σκυλιά οι κτηνοτρόφοι τα αγαπάμε γιατί προστατεύουν τα κοπάδια μας και έπρεπε να το γνωρίζει.

Από το καλοκαίρι ακόμα έχουμε ζητήσει να εξεταστεί η διαδικασία κατανομής δικαιωμάτων ενίσχυσης εθνικού αποθέματος. Έχουμε παραθέσει δικαιολογητικά και νομικά επιχειρήματα τα οποία δεν εξέτασε, τα αγνόησε και δεν έλαβε τίποτα υπόψη του. Συνέχισε δε την εγκληματική πολιτική δημοσιεύοντας νέα ΚΥΑ για βοσκοτόπους και δικαιώματα, ενισχύοντας έτσι τις κλοπές των αγροτικών επιδοτήσεων από επιτήδειους και έδειξε με αυτόν τον τρόπο την πραγματική του πολιτική.

Η κριτική που κάνουμε για τα θέματα διαφάνειας είναι το μόνο μέσο που έχουμε και αυτό δηλώνει κάτι για εμάς και τον τρόπο που υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας. Δεν είναι δυνατόν στο βορειότερο σημείο της Ελλάδας να καλλιεργούνται 20.580 στρέμματα αγριελιές και να επιδοτούνται ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ρίζα αγριελιάς, προφανώς όμως αυτό είναι κάτι που θα γνώριζε κάποιος υπεύθυνος επικεφαλής σχετικός με την αγροτική παραγωγή ενώ ένας «σκύλος» όπως μας εξύβρισε ο κ. Λιβανός λογικό για αυτόν είναι να μην γνωρίζει τι είναι η αγριελιά που συνεχίζει να επιδοτεί.

Υπολογίζουμε ότι πάνω από 120.000.000 ευρώ έχουν κλαπεί από αγροτικές επιδοτήσεις την τελευταία διετία, τα οποία θα επιβεβαιώσει και η δικαιοσύνη, αφού μετά τους τελευταίους χαρακτηρισμούς σας οι καταγγελίες μας πήρανε τον δρόμο της νομικής οδού. Επιλέγουμε τα μέσα που μας δίνει το Σύνταγμα και το δίκιο μας και όχι τον δρόμο της συκοφαντίας όπως κάνει ο κ. Λιβανός.

Απαιτούμε άμεσα την παραίτηση του και την δημόσια συγνώμη σας για τον χαρακτηρισμό «σκυλιά». Δεν νοείται υπουργός κυβέρνησης να χαρακτηρίζει τους πολίτες της χώρας σκυλιά και τις υποθέσεις τους καραβάνι. Εάν κάτι μας συνδέει με τα σκυλιά είναι η αγάπη μας για τα κοπάδια με τα οποία ζούμε νύχτα μέρα και συντηρούμε τις οικογένειες μας.

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να έλθει κάποιος υπεύθυνος από την Κυβέρνηση σε συνάντηση στην περιοχή μας (Καστοριά) ώστε να μας δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης του εθνικού αποθέματος, να μας παραθέσει το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να εκδώσει νέα ΚΥΑ για τον τρόπο κατανομής.

Όπου πριν την συνάντηση θα οργανώσουμε περιοδεία πρώτα και θα πάμε μαζί στις καλλιέργειες ελαιώνων με αγριελιάς στην Καστοριά τις οποίες επιδοτήσατε υπερήφανα. Αφού μας τις υποδείξετε σε 20.580 στρέμματα και αποδειχθεί ο ισχυρισμός σας για τους δήθεν σωστούς ελέγχους, θα βάλουμε τα σκυλιά να σιωπήσουν όταν θα γυρίζουμε ως «καραβάνι» στην πόλη της ακριτικής Καστοριάς για την συνάντηση. Εκεί μετά τις αποδείξεις θα μπορούμε να δεχθούμε την όποια συγνώμη και να κάνουμε συζήτηση για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας που όντως επειδή δεν έχει ο κ. Λιβανός ασχοληθεί καθόλου ένα χρόνο εάν τα βάλεις στη σειρά γίνονται ένα μακρύ καραβάνι».

Παϊσιάδης Σταύρος

Από: agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *