Κατηγορίες

Κυβερνητική ομολογία: Αναπνευστήρες έχουμε, γιατρούς και νοσηλευτές δεν έχουμε!

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερο πρόσωπο για να γίνει η κυβερνητική ομολογία για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πνευμονολόγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε: 

«Με ρωτήσατε εάν φτάνουν αυτές οι ΜΕΘ. Θα θέλαμε να τις κάνουμε περισσότερες. Για να κάνουμε ΜΕΘ δεν φτάνουν οι αναπνευστήρες, δεν φτάνουν οι χώροι. Πρέπει να έχουμε και τους γιατρούς. Οι γιατροί είναι μια πολύ μακροχρόνια παραγωγή, δηλαδή εγώ τελειώνω ιατρική σήμερα και θέλω πέντε χρόνια για μια βασική ειδικότητα και δύο χρόνια η εντατικολογία. Που σημαίνει ότι έχουμε απορροφήσει όλους τους εντατικολόγους  που μπορούσαμε, έχουμε βάλει και γιατρούς που δεν είναι εντατικολόγοι.Έχουμε αναπνευστήρες, μπορούμε να βάλουμε κι άλλους αρρώστους αλλά εντατικολόγους αυτούς έχει η χώρα. Θα κάνουμε περισσότερους. Αλλάζουμε την εκπαίδευση των γιατρών. Από εδώ και πέρα θα παράγουμε ειδικότητες, δηλαδή θα δίνουμε ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας και όχι απρογραμμάτιστα όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αλλά αυτό είναι το υλικό που έχουμε.  Με αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Άρα, το να κάνω περισσότερες μονάδες και να βάλω περισσότερους αναπνευστήρεςΈχουμε αναπνευστήρες. Το θέμα είναι ποιος θα παρακολουθεί τους αρρώστουςΤο να σας πω εγώ ότι ανοίγω κι άλλες μονάδες. Με ποιόν θα τις ανοίξω; Ούτε νοσηλευτικό (σ.σ προσωπικό) παραπάνω έχουμε, ούτε ιατρικό. Αυτό  γιατί δεν φροντίσαμε να το έχουμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αλλάξουμε σήμερα. Θέλουμε πάρα πολλά χρόνια για να φτιάξουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε. Και το βλέπουμε και σε άλλες ειδικότητες, το βλέπουμε στην αναισθησιολογία, το βλέπουμε στην ακτινολογία ». 

Ορισμένες σημειώσεις για την κυβερνητική ομολογία της κ. Μ. Γκάγκα:

– Η παραδοχή ότι «δεν φροντίσαμε τα προηγούμενα χρόνια» βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που υποβάθμισαν σκοπίμως το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να το εμπορευματοποιήσουν και να ενισχύσουν την ιδιωτική υγεία.  

– Το «δεν έχουμε γιατρούς και νοσηλευτές», όταν προσλαμβάνονται υγειονομικοί με συμβάσεις και όχι μόνιμο προσωπικό, δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος σε αυτά που είπε. 

– Το «αυτό το υλικό έχουμε» όταν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα αλλά γίνονται δήθεν επιτάξεις με χρύσωμα των κλινικαρχών έχει μια τεράστια αντίφαση. Για να μην προσθέσουμε τους πάρα πολλούς γιατρούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν στην ουσία τους έδιωξαν οι πολιτικές που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση. 

Αυτά ως προς την αιτιολόγηση όσων είπε η αναπληρώτρια υπουργός, διότι η ίδια η ομολογία της πραγματικότητα παραμένει αποκαλυπτική. 

Οι δηλώσεις μετά το 32.30 στο βίντεο: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *