Κατηγορίες

Δεν χωράει άλλα το συρτάρι για το Noor One

Ακόμα έξι ανακριτικές πράξεις για τυχόν εμπλοκή του Β. Μαρινάκη στην πολύκροτη υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης. ● Αναμένεται το επόμενο διάστημα να οριστεί νέος ανακριτής (τέταρτος στη σειρά) για να αναλάβει.

Δεν έχουν κλείσει ακόμα οι εκκρεμότητες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη με τη Δικαιοσύνη για την πολύκροτη υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» επτά χρόνια μετά τις συλλήψεις.

Η υπόθεση δεν μπαίνει τελικά στο αρχείο καθώς, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 822/2021 βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ζητάει να πραγματοποιηθούν ακόμα έξι ανακριτικές πράξεις.

Το Συμβούλιο τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ του πρώην εισαγγελέα Εφετών, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, αλλά και της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Βασιλικής Παπαδοπούλου, οι οποίοι θεωρούσαν, σε αντίθεση με τον ανακριτή Ι. Πετρόπουλο, πως χρειάζονται νέες μαρτυρικές καταθέσεις για τυχόν εμπλοκή του ισχυρού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Σύμφωνα με το βούλευμα ζητούνται οι ακόλουθες ανακριτικές πράξεις:

1. Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων φερόμενων ως αποστολέων και παραληπτών των ναρκωτικών, Ουνγκάν Οχράν, που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι, που διαφεύγει τη σύλληψη, και Φαρντίν Ριγκαμπάντι, που κρατείται στις φυλακές Κορίνθου.

2. Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του καταδικασμένου και σε δεύτερο βαθμό εφοπλιστή Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

3. Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στο πλαίσιο της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap ο οποίος αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020 πως αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι. Ο τελευταίος τού ανέφερε πως συνάντησε μία φορά τον Γιαννουσάκη μαζί με έναν Ελληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι, λίγες εβδομάδες πριν από τη μοιραία αναχώρηση του «Noor One» από τα Εμιράτα και τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα.

5. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του λιμενάρχη Ραφήνας, αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της σπουδαίας ομάδας των λιμενικών που εξάρθρωσαν την εγκληματική οργάνωση.

6. Να ζητηθεί συνδρομή από τις κυπριακές αρχές για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο καταβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο του «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά ήταν η Μαρία Σκουλάξινου, η οποία είχε επιληφθεί ως προς το αίτημα εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος, καθώς ο πατέρας του είχε οριστεί από την ΕΠΟ ποδοσφαιρικός δικαστής κατά την περίοδο παντοκρατορίας του Ολυμπιακού του Β. Μαρινάκη. Το αίτημα του ανακριτή είχε απορριφθεί, ενώ ο ίδιος τελικά διαφώνησε με τον εισαγγελέα Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου, υποστηρίζοντας πως πρέπει να τεθεί η δικογραφία σε βάρος του εφοπλιστή στο αρχείο με τη διαδικασία των τυπικών κλήσεων, δηλαδή χωρίς να απολογηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά έκανε δεκτές 6 από τις συνολικά 9 προτάσεις Τσορμπατζόγλου, ενώ μάλιστα η εισαγγελέας Πρωτοδικών στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο δεχόταν μόλις δύο από αυτές. Πλέον αναμένεται το επόμενο διάστημα να οριστεί νέος ανακριτής (τέταρτος στη σειρά) για να αναλάβει μια υπόθεση που, όπως φαίνεται, κανένας δεν την πολυθέλει.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *