Κατηγορίες

Δικαστές και Εισαγγελείς καταγγέλλουν διάταξη που επιτρέπει απόσπαση δικαστικών σε κυβερνητικό γραφείο

Με αιφνιδιαστική τροπολογία στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, δίνεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήρισε τη διάταξη «καινοφανή και αδιανόητη».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου.  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα».

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η απόφαση του Μαξίμου με τροπολογία που επιτρέπει την απόσπαση εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η ΕΔΕ με ανακοίνωσή της εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, χαρακτηρίζοντας τη διάταξη «καινοφανή και αδιανόητη».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου.  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα».

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε μια φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με το όνομά του, παρά μόνον με την κυβερνητική του ιδιότητα. Η ΕΔΕ επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την κυβέρνηση και δε γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

«Την ίδια στιγμή που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των Δικαστικών Λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του Δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού Δικαστών και Δικαστηρίων και την επετηρίδα, η παραπάνω τροπολογία μας προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας» σημειώνεται σχετικά.

Το θέμα παίρνει διεθνείς διαστάσεις καθώς η ΕΔΕ επισημαίνει ότι ι ενημερώνει διαρκώς και την Διεθνή Ένωση Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *