Κατηγορίες

Κίνημα αρνητών στην απογραφή του 2021

Είδαμε αρνητές κορονοϊού, αρνητές εμβολιασμού, της πανδημίας και της μάσκας. Τώρα κάνει την εμφάνισή του μια νέα κατηγορία συμπολιτών μας, οι αρνητές απογραφής. Αρνούνται να δεχτούν τους απογραφείς στο σπίτι τους για τη συνηθισμένη προαναγγελμένη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι διατεθειμένοι να συμπληρώσουν τα δελτία απογραφής ηλεκτρονικά.

Η απογραφή πληθυσμού 2021 έχει ξεκινήσει από τις  22/10 και θα ολοκληρωθεί ως 27/11 μέσω της διαδικασίας της «αυτοαπογραφής» όπου 60.000 απογραφείς σε ολόκληρη τη χώρα αφήνουν χαρτιά με μοναδικούς κωδικούς κάτω από την πόρτα των νοικοκυριών για να συμπληρωθούν στη συνέχεια από τους πολίτες στο gov.gr.

Από τις 27/11 και έως τα μέσα Δεκεμβρίου η διαδικασία της απογραφής θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο (πόρτα-πόρτα) για όσους δεν επιθυμούν ή δε μπορούν να πραγματοποιήσουν την απογραφή μέσω διαδικτύου. Σκοπός είναι η καταμέτρηση του πληθυσμού στην Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές). Παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, ενώ δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, μεγάλη μερίδα πολιτών στα social media, έχουν με κάποιο τρόπο συνδέσει την απογραφή με την καταγραφή των ανεμβολίαστων πολιτών και καλούν τους χρήστες να μην δεχτούν να απογραφούν. Συνεπώς, το twitter έχει πάρει φωτιά.

Οι ίδιοι απογραφείς δηλώνουν απογοητευμένοι και πολύ αποθαρρημένοι από την αγένεια που έχουν συναντήσει και από τις ανεξήγητα πολλές κλειστές πόρτες. Είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στη μετάδοση του κορονοϊού και φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους.

Πηγή: thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *