Κατηγορίες

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Δώστε λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων

Θέση παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μεσολογγίου για το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στον δήμο Μεσολογγίου με τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΑ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η κατάσταση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και γενικότερα με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στα ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα ενός  κορεσμένου ΧΥΤΑ που λειτουργεί χωρίς άδεια εδώ και  χρόνια, ήρθε να προστεθεί η καταστροφή μεγάλου μέρους του υπό κατασκευή νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ, με την φωτιά που ξέσπασε  πριν από λίγους μήνες. Επίσης,  η  καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου με το οποίο σε κάθε νομό συστήθηκε ένας Φορέας Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ), ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Η κατάσταση πλέον είναι εκρηκτική και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου κινδύνεψε να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Προφανώς μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία συντήρησε  και διόγκωσε  καθόλη τη διάρκεια της θητείας της μια άκρως προβληματική κατάσταση, παραδίδοντας  την καυτή πατάτα στη νυν δημοτική αρχή. Όμως και η τωρινή δημοτική  αρχή επί 2,5 χρόνια αρκείται σε μια στείρα διαχείριση του θέματος, αδυνατώντας να βρει βιώσιμες λύσεις και στοχοποιώντας διαρκώς τους εργαζόμενους του Δήμου. Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Οι πολίτες του Μεσολογγίου αντιλαμβάνονται  και θα αποδώσουν το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Τώρα όμως, προέχει η επίλυση του προβλήματος. Είναι η ώρα των αποφάσεων και των έργων.

Απαιτείται άμεσα να δοθεί  μεταβατική  λύση στο πρόβλημα, μέσω :

  • Άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για έκτακτη χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυσης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου σε προσωπικό, στόλο απορριμματοφόρων και νέους κάδους.
  • Εξασφάλισης της συνέχειας της μεταφοράς των απορριμμάτων σε γειτονικούς Δήμους.
  • Εξασφάλισης χρήσης Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) άλλου κοντινού  Δήμου μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα.

Ταυτόχρονα απαιτείται η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος:

  • Με την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής και λειτουργίας του 3ου  και 4ου  Κυττάρου του Χ.Υ.Τ.Α.
  • Με την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.
  • Με την υλοποίηση ενός σοβαρού σχεδίου ανακύκλωσης στο Δήμο με δράσεις συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να μειωθεί ο  όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α).

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της 18/11/2021 φαίνεται ότι ελήφθησαν κάποιες  αποφάσεις που μπορεί υπό προϋποθέσεις  να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του προβλήματος.  Σε κάθε περίπτωση ας το συνειδητοποιήσουν όλοι,  Δήμαρχος, δημοτικές παρατάξεις, δημοτικοί σύμβουλοι: δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Οι ευθύνες είναι προφανείς. Όμως τώρα είναι η ώρα της δράσης.  Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι ώστε να αναζητηθεί άμεσα η βέλτιστη λύση  στο πρόβλημα.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά όλους. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, είναι θέμα περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας. Την ίδια στιγμή όμως είναι και δείγμα  πολιτισμού μιας κοινωνίας. Το Μεσολόγγι της ένδοξης ιστορίας, το Μεσολόγγι με το απαράμιλλο  φυσικό περιβάλλον δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει αυτή την εικόνα και   να αποτελεί το αρνητικό παράδειγμα της χώρας.

Το θέμα του ΧΥΤΑ πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Αποδείχτηκε βέβαια περίτρανα ότι το πρόβλημα δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά η έλλειψη «εργαλείων» και διαδικασιών.

Γραφείο τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *