Κατηγορίες

Περί αγάπης…

Γράφει η Ειρήνη Ραϊδη, Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη συστημική θεραπεία

Η αγάπη ξεκινά πρώτα από τον εαυτό μας. Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει ότι με αποδέχομαι όπως είμαι, με τα καλά μου και τα στραβά μου, με το χαμόγελο και τα δάκρυά μου, με τα περιττά κιλά και τα αδύνατά μου, με την προσεγμένη μου εμφάνιση αλλά και με τις πιτζάμες, όταν έχω όρεξη για πολλά και όταν απλά θέλω να κλειστώ στον εαυτό μου.

Όταν λοιπόν, καταφέρω να με αγαπάω, πράγμα καθόλου εύκολο, τότε και μόνο τότε, μπορώ να αγαπήσω και κάποιον άλλον, πέρα από εμένα. Και πάλι, η αγάπη αυτή, δεν έχει να κάνει με την τελειότητα. Αγαπάω κάποιον είτε είναι όμορφος άνθρωπος είτε όχι, όταν έχει συννεφιές (όπως λέει και το λαϊκό άσμα) αλλά και όταν είναι στις λιακάδες του, όταν είναι υγιής, αλλά και όταν είναι άρρωστος, όταν συμφωνεί μαζί μας, αλλά και όταν διαφωνεί, όταν είναι νέος και όταν μεγαλώσει, όταν περνάμε ίδια φάση, αλλά και όταν «άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη».

Αγαπάμε τον άλλο είτε μας βολεύει είτε όχι. Η αγάπη δεν έχει καμία σχέση με την ευκολία. Είναι δύσκολη και απαιτητική, όμως αναντικατάστατη, άρα και απαραίτητη. Χωρίς αγάπη, ο άνθρωπος δε ζει. Απλά υπάρχει. Μην μπερδεύουμε την αγάπη με τον έρωτα. Η αγάπη είναι μια τεράστια ομπρέλα και μας προστατεύει με κάθε της ακτίνα και διάσταση: τη συντροφική, τη φιλική, τη γονική, την αδερφική, την πνευματική, την ερωτική και άπειρα πολύτιμα είδη της.

Η αγάπη γεμίζει τα κενά μας, τις ρωγμές που δημιουργούνται στο διάβα της ζωής μας. Όλοι αξίζουμε την αγάπη. Όλοι αξίζουμε να αγαπηθούμε γι΄αυτό που πραγματικά είμαστε. Δεν αξίζει τον κόπο να προσποιούμαστε ότι είμαστε μια καλύτερη εκδοχή μας ή μια εκδοχή που βολεύει τους άλλους. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούμε και τότε δεν θα ΄μαστε πλέον «αγαπητοί». Όχι ότι ήμασταν και ποτέ. Γιατί η αγάπη είναι πάνω απ΄ όλα αλήθεια, η αλήθεια μας. Πολυδιάστατη, πολυποίκιλη και ζωογόνα.

Η άλλη πλευρά της αληθινής αγάπης σε 17 υπέροχα σκίτσα
Η άλλη πλευρά της αληθινής αγάπης σε 17 υπέροχα σκίτσα – διαφορετικό
Η άλλη πλευρά της αληθινής αγάπης σε 17 υπέροχα σκίτσα – διαφορετικό

One Reply to “Περί αγάπης…”

  1. Υπέροχη (αν ταιριάζει ο όρος) γραφή! Κυλάει σαν γάργαρο νερό και …ξεδιψάει κάθε ψυχή που σκύβει για να πιει. Δε νομίζω να υπήρχε καλύτερο θέμα για μια αρχή στον καινούριο αυτόν δικτυακό τόπο. “Εν αρχή είναι η αγάπη”. Όλα τα άλλα έπονται αυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *