Κατηγορίες

«Να ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία Μεσολογγίου – Αγρινίου»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας μαζί με άλλους έξι βουλευτές του κόμματος για την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) των υπαλλήλων στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Όπως τονίζει στην Ερώτηση, «η συνεισφορά τους στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη των Νοσοκομείων και των δημόσιων Δομών Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας κατά τη διάρκεια της σφοδρότατης υγειονομικής κρίσης, υπήρξε και παραμένει τεράστια».

«Οι εργολάβοι εκτοξεύουν το κόστος»

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως «διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με την Αιτωλοακαρνανία να σημειώνει ανησυχητικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, γεγονός που οδήγησε στη δρομολόγηση κατασκευής επιπλέον κλινών covid στο Νοσοκομείο Αγρινίου». Ενώ «η εμβολιαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες ιατρικής περίθαλψης για τα υπόλοιπα περιστατικά. Αυτό συνεπάγεται ακόμα πιο αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα και σίτιση, γεγονός που ενισχύει την αξία της συμβολής των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου».  Ωστόσο, η πλειονότητα των ΣΟΧ λήγει στις 31/12/202, ενώ πολλά Διοικητικά Συμβούλια κάποιων Νοσοκομείων κάνουν λόγο «για επιλογή ιδιωτών εργολάβων στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης» – κάτι που ξεκαθάρισε κι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ότι υφίσταται σαν ενδεχόμενο, στις 12/11/2021, σε συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μωραΐτης,  «τη στιγμή που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τις ανάγκες του αυξημένες στο έπακρο, ο κ. Υπουργός αποκρίνεται με αοριστίες, με αναβολές, αλλά και με κλείσιμο του ματιού στις “κλασικές συνταγές” εισαγωγής ιδιωτών πάσης φύσεως σε καίριες θέσεις». Κάτι το οποίο «στην Αιτωλοακαρνανία θα επιβαρύνει τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου κατά 265.000 ευρώ ετησίως».

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Μωραΐτης και οι λοιποί βουλευτές του κόμματος ρωτούν τον Υπουργό:

  • Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην ανανέωση – παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του ΕΣΥ για όσο διαρκούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες στα Νοσοκομεία και τις Δομές Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας.
  • Για ποιο λόγο προωθεί την επανείσοδο των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες Δομές Υγείας, ενώ αποδεδειγμένα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.
  • Εάν προτίθεται να εξηγήσει με ποιο τρόπο και υπό ποιο καθεστώς το ΔΣ του εκάστοτε Νοσοκομείου θα επιλέγει εάν θα αποτανθεί σε εργολάβο ή αν θα προχωρήσει σε πρόσληψη υπαλλήλων με ΣΟΧ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα,  26 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας»

Η συνεισφορά των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη των Νοσοκομείων και των δημόσιων Δομών Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας κατά τη διάρκεια της σφοδρότατης υγειονομικής κρίσης, υπήρξε και παραμένει τεράστια. Σε μία συγκυρία κατά την οποία οι ανάγκες των δύο Νοσοκομείων του Νομού ήταν αυξημένες, τόσο για καθαριότητα, όσο για σίτιση και φύλαξη, η συμβολή τους στην ομαλότερη δυνατή λειτουργία τους – παρά τα πολλά προβλήματα, που προκλήθηκαν καθαρά εξ αιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας – είναι πολύτιμη.

Διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με την Αιτωλοακαρνανία να σημειώνει ανησυχητικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, γεγονός που οδήγησε στη δρομολόγηση κατασκευής επιπλέον κλινών covid στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Παράλληλα, η εμβολιαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες ιατρικής περίθαλψης για τα υπόλοιπα περιστατικά. Αυτό συνεπάγεται ακόμα πιο αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα και σίτιση, γεγονός που ενισχύει την αξία της συμβολής των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Επισημαίνεται πως οι υπηρετούντες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάλληλοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ με αδιάβλητες διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, πολλές απ’ αυτές τις συμβάσεις λήγουν στις 31/12/202, ενώ άνοιξε η συζήτηση από τα Διοικητικά Συμβούλια κάποιων Νοσοκομείων για την επιλογή ιδιωτών εργολάβων στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης.
Παρ’ ότι ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεση ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε Νοσοκομεία για τρεις μήνες στις 12/11/2021, εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα των νοσοκομειακών Διοικήσεων για σύναψη συμβάσεων με εργολάβους. Δεσμεύτηκε, δε, ότι  θα  απαντήσει στις 26/11/2021 για το αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στη δυνατότητα σύναψης νέων Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου.

Τη στιγμή, δηλαδή, που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακό σημείο, με τις ανάγκες του αυξημένες στο έπακρο, ο κ. Υπουργός αποκρίνεται με αοριστίες, με αναβολές, αλλά και με κλείσιμο του ματιού στις «κλασικές συνταγές» εισαγωγής ιδιωτών πάσης φύσεως σε καίριες θέσεις, όπου το δημόσιο αποδεικνύεται, όχι απλά επαρκής, αλλά η ιδανική επιλογή:

Ακόμη κι από άποψη «κόστους-οφέλους», το δημοσιονομικό κόστος απασχόλησης εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις είναι σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία θα επιβαρύνει τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου κατά ευρώ 265.000 ετησίως. Η επαναφορά των προσλήψεων προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) στη δημόσια υγεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), ήταν εξ αρχής πάγιο αίτημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο.

Επειδή οι εργαζόμενοι καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης με ΣΟΧ  καλύπτουν πλήρως τις πάγιες,  διαρκείς κι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των Νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας.

Επειδή το δημοσιονομικό κόστος απασχόλησης εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις είναι σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία.

Επειδή το τέταρτο κύμα της πανδημίας μαίνεται, με τις υγειονομικές ανάγκες στην Αιτωλοακαρνανία να είναι ολοένα και αυξανόμενες, καθιστώντας την παρουσία και τη συμβολή των υπαλλήλων με ΣΟΧ απαραίτητη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει στην ανανέωση – παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του ΕΣΥ για όσο διαρκούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες στα Νοσοκομεία και τις Δομές Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας;

Για ποιο λόγο προωθεί την επανείσοδο των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες Δομές Υγείας, ενώ αποδεδειγμένα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους;

Προτίθεται να εξηγήσει με ποιο τρόπο και υπό ποιο καθεστώς το ΔΣ του εκάστοτε Νοσοκομείου θα επιλέγει εάν θα αποτανθεί σε εργολάβο ή αν θα προχωρήσει σε πρόσληψη υπαλλήλων με ΣΟΧ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος

Βαρδάκης Σωκράτης 

Βέττα Καλλιόπη

Καλαματιανός Διονύσης

Μάλαμα Κυριακή

Πούλου – Παναγιού Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *