Στον ευρωπαϊκό δείκτη γενικής θνησιμότητας που συγκρίνει σε κάθε χώρα τους θανάτους -ανεξαρτήτως αιτίας- ανά εβδομάδα με τις προηγούμενες χρονιές, η Ελλάδα εμφανίζει μηδενική ή χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας όπως και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2021. Δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο που εμφανίζουν πολύ χειρότερα δεδομένα υπερβάλλουσας θνησιμότητας ακόμη και τώρα».
Αυτά ισχυρίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής. Ομως η πραγματικότητα για άλλη μια φορά τον διαψεύδει. Οπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα η Ελλάδα έχει υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα και από τις τέσσερις χώρες που ανέφερε!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σκέρτσος προσαρμόζει την πραγματικότητα στα μέτρα των επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησης. Πριν μερικές ημέρες έκανε το ίδιο και για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς. Επικαλέστηκε με θράσος δημοσίευμα του BBC, το οποίο όμως έδειχνε αντίθετα πράγματα από αυτά που ο ίδιος έλεγε ότι έδειχνε!
Εκτός από ψέματα, ο κ. Σκέρτσος χρησιμοποιεί και την αναλγησία ως «ασπίδα» στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την πολιτική της που έχει αποδυναμώσει το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας. Ετσι προσβάλλοντας τους πολίτες τρίτης ηλικίας αλλά και την νοημοσύνη όλων ισχυρίστηκε ότι ο μεγάλος αριθμός νεκρών που καταγράφει η Ελλάδα στο τέταρτο κύμα του κορονοϊού οφείλεται στον «γερασμένο πληθυσμό»!
«Έχουμε τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη ως ποσοστό γενικού πληθυσμού, 28% του πληθυσμού μας είναι άνω των 60 ετών…», έγραψε.
Nα πληροφορήσουμε τον κ. Σκέρτσο ότι ίδια αναλογία στον πληθυσμό είχαμε και στην αρχή της πανδημίας. Αλλά όσο η κυβέρνηση, αντί να δυναμώνει το ΕΣΥ και να προωθεί τα εμβόλια, ήταν απασχολημένη να προβάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Μωυσή, η πανδημία ξέφυγε και σήμερα ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 18.000 συμπολίτες μας, ενώ χάνονται περισσότεροι από 80 κάθε μέρα.