Κατηγορίες

Όμικρον: Άσχημα νέα για τους εμβολιασμένους – Τι λέει ο επικεφαλής της Moderna

Λιγότερο αποτελεσματικά είναι τα υφιστάμενα εμβόλια έναντι του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Moderna, Στέφαν Μπάνσελ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το στέλεχος της Moderna  εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μήνες ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάσουν νέα εμβόλια που θα καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ο Στέφαν Μπάνσελ δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού, μέσω της οποίας προσβάλλονται τα ανθρώπινα κύτταρα και η ταχεία εξάπλωσή του στη Νότια Αφρική, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα υφιστάμενα εμβόλια πρέπει να τροποποιηθούν.

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε «το ίδιο επίπεδο (αποτελεσματικότητας) που είχαμε με την (μετάλλαξη) Δέλτα», δήλωσε στους Financial Times ο Στέφαν Μπάνσελ, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την παρασκευή νέων εμβολίων αφού δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεση των ερευνητών. «Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε “αυτό δεν θα βγει σε καλό”», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφαν Μπάνσελ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από άλλους ειδικούς και πολιτικούς, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο Σκοτ Γκοτλάιμπ, διευθυντικό στέλεχος της Pfizer δήλωσε χθες ότι «υπάρχει ένα βάσιμο επίπεδο εμπιστοσύνης στους εμβολιαστικούς κύκλους, ότι με τουλάχιστον τρεις δόσεις… ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της μετάλλαξης». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε εξάλλου ότι η Όμικρον «είναι πηγή ανησυχίας, αλλά όχι αιτία πανικού», προσθέτοντας ότι οι ειδικοί τους οποίους συμβουλεύεται η αμερικανική κυβέρνηση «πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να δίνουν ένα επίπεδο προστασίας απέναντι στην σοβαρή ασθένεια».

Ωστόσο ο Μπάνσελ δήλωσε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν διότι οι 32 από τις 50 μεταλλάξεις της Όμικρον εντοπίζονται στην πρωτεϊνική ακίδα, στην οποία εστιάζουν τα υφιστάμενα εμβόλια για να ενισχύσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιού Covid-19. Οι περισσότεροι επιστήμονες νόμιζαν ότι μία τέτοια μετάλλαξη δεν θα προέκυπτε για άλλο ένα ή δύο χρόνια, πρόσθεσε ο Μπάνσελ.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του στελέχους της Moderna είχαν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, με τις τιμές των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια να υποχωρούν και να χάνουν έδαφος οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Οι εταιρείες Moderna και Pfizer είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές εμβολίων στις αναπτυγμένες χώρες, λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων που παράγουν, που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

πηγή: Financial Times

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *