Κατηγορίες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους άνω των 60 ετών – Πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα – Τιμωρητικά μέτρα Μητσοτάκη

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών, με την απειλή προστίμου 100 ευρώ κάθε μήνα εάν δεν συμμορφωθούν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η νέα μετάλλαξη του ιού μας ανησυχεί και οι γιορτές διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανό να ευνοήσουν την αναζωπύρωσή του. Η νέα παραλλαγή Όμικρον μας καλεί σε επιφυλακή», είπε ο κύριος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι ο εμβολιασμός πηγαίνει καλά, αλλά «όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε».

Εστιάζοντας στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και στο πόσο επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι:

  • είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους άνω των 60 ετών,
  • θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για τους άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστούν
  • και οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022.
  • Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ, κάτι που σημαίνει ότι η πληρωμή του είναι αναπόφευκτη.
  • Επίσης από τις 6 ως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί ένα self test σε κάθε ενήλικο για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.
  • Το ίδιο θα επαναληφθεί στο διάστημα 3-7 Ιανουαρίου.

«Δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δικαιολογήσει το πρόστιμο. «Από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μόνο 80.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Νοέμβριο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αυτοί πρέπει να προστατευθούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τον «βασάνισε προσωπικά» η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά την έλαβε για να σωθούν ζωές.

Συνοψίζοντας την κυβερνητική πολιτική, ενόψει και των εορτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown»

Οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων θα γίνουν αύριο από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *