Κατηγορίες

Κάλεσμα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Το Αιτωλικό» για δράση

Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι συμπολίτες μας, με εθελοντική διάθεση, ξεκίνησαν κάποιες δράσεις στην προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας. Αρχικά, έλαβε χώρα μια πολύ σημαντική καθαριότητα στην τοποθεσία «Λιμανάκι» στο Αιτωλικό, κατόπιν της ολοκλήρωσης των έργων που έγιναν στην εν λόγω τοποθεσία.

Ακολούθησε μια πολύ σημαντική δράση, αυτή της δημιουργίας ενός Περιβαλλοντικού Πάρκου/Καταφυγίου Άγριων Πτηνών. Η εθελοντική αυτή ομάδα λοιπόν με τη συνδρομή κυρίως πολλών άλλων συμπολιτών μας, αλλά και με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής, καθώς και με την υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση του Φορέα Διαχείρισης Λ/Θ Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων έχει καταφέρει έως τώρα να φιλοξενήσει στο Καταφύγιο Άγριων Πτηνών 40 νέα ζευγάρια ατόμων, τα οποία «συγκατοικούν» με επιπλέον περίπου 50 ακόμα άτομα φαλαρίδων που έχουν πλέον εγκατασταθεί εκεί. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με κατάλληλες κατασκευές για τη φιλοξενία των πτηνών και η συντήρηση του Πάρκου γίνεται από τα παιδιά της εθελοντικής ομάδας.

Πριν λίγους μήνες η εθελοντική ομάδα ζήτησε τη βοήθεια του Πολ. & Μορφ. Συλλόγου «Το Αιτωλικό», έτσι ώστε να υπάρχει ένας επίσημος φορέας -αρωγός- στην εθελοντική αυτή πρωτοβουλία με σκοπό να μπορούν όλες αυτές οι δράσεις να υποστηριχτούν διαδικαστικά/γραφειοκρατικά και να υπάρξει η δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον δραστηριοτήτων.

Έτσι λοιπόν, κατόπιν συζήτησης με την εθελοντική ομάδα ξεκίνησε μια ελπιδοφόρα συνεργασία, η οποία έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις αξίες, τη σημαντικότητα και τα αποθέματα του πολιτισμικού και του φυσικού περιβάλλοντός μας.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής δημιουργήθηκε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στον Πολ. & Μορφ. Σύλλογο «Το Αιτωλικό», στο οποίο εντάχθηκε και η εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στο Πάρκο «Λιμανάκι».

Στα πλαίσια του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, έως τώρα έχουν ήδη γίνει κάποιες ενέργειες όπως αίτημα επιχορήγησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη συντήρηση – αναβάθμιση του Πάρκου, καθώς επίσης αίτημα παραχώρησης ξύλινων κατασκευών (πάγκοι / ξύλινες κούνιες κ.α.) στην Δ/νση Δασών Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή απάντησης/ανταπόκρισης.

Μία επιπλέον δράση θα λάβει χώρα αυτή την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ. στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Πολ. & Μορφ. Συλλόγου «Το Αιτωλικό» θα πραγματοποιήσει εθελοντική καθαριότητα στη θέση «Λιμανάκι» στο Αιτωλικό, η οποία θα περιλαμβάνει και υποβρύχια κατάδυση για την καθαριότητα του πυθμένα του σημείου από εθελοντές δύτες. Σε αυτή τη δράση ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου θα παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την σωστή περάτωση.

Αν ένα καλό οικολογικό αποτύπωμα σε ατομικό επίπεδο μας φαίνεται μικρό και άρα ανούσιο, τότε θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως πολλά τέτοια οικολογικά αποτυπώματα αν συγκεντρωθούν, τότε δημιουργείται ένα ισχυρό κίνημα ανθρώπινης δράσης για το περιβάλλον. Τα κινήματα αυτά μπορούν να αλλάξουν ακόμα και το ρου μιας εξαθλιωμένης οικονομίας.

Για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν και να δραστηριοποιηθούν στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Πολ. & Μορφ. Συλ. «Το Αιτωλικό» μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εξής:

Περγαντή Αστέρω (τηλ. 6976360004)

Λάμπρος Χαρέλος (τηλ. 6947213432)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *