Κατηγορίες

Η πρώτη πλωτή πόλη της Γης

Ιστορική συμφωνία υπεγράφη για τη δημιουργία της πρώτης βιώσιμης, πλωτής πόλης στον κόσμο.

Ο δήμος της πόλης Busan στη Νότια Κορέα, ο UN-Habitat και ο OCEANIX έβαλαν τις υπογραφές για την υλοποίηση του πρότζεκτ στα ανοικτά των ακτών της νοτιοκορεατικής πόλης 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σχεδιασμένο από τον Bjarke Ingels Group (BIG), το φιλόδοξο πρότζεκτ πρωτοπαρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια και προβλέπει μια πόλη από εξαγωνικές πλατφόρμες η οποία θα είναι ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες.

«Οι βιώσιμες επιπλέουσες πόλεις είναι μέρος του οπλοστασίου στρατηγικών κλιματικής προσαρμογής που έχουμε διαθέσιμο. Αντί να μαχόμαστε το νερό, ας ζήσουμε σε αρμονία μαζί του. Μέσα από την ιδέα της επιπλέουσας πόλης, προσβλέπουμε στην εξέλιξη λύσεων κλιματικής προσαρμογής και βασισμένων στη φύση και η ιδανική επιλογή για το πρωτότυπο είναι η Busan» επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif.

Το Μπουσάν όπως και πολλές άλλες παράκτιες πόλεις στον κόσμο απειλείται ευθέως από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του λιωσίματος των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Το σχέδιο της πλωτής πόλης είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό. Τα εξάγωνα θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά αρχιτεκτονικά σχήματα καθώς επιτρέπουν στους κατασκευαστές να εξοικονομούν χώρο και υλικά. 

Οι πλατφόρμες της πόλης θα ενισχυθούν από μια επίστρωση ασβεστόλιθου δύο έως τρεις φορές πιο σκληρή από το τσιμέντο. Το στρώμα αυτό γίνεται πιο σκληρό με τον καιρό και μπορεί να επιδιορθώνεται μόνο του, με αποτέλεσμα να αντέχει σε σκληρές καιρικές συνθήκες.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια αντιπλημμυρική πόλη που θα έχει πλήρη αυτάρκεια σε νερό τροφή και ενέργεια. Παράλληλα, κλουβιά κάτω από τις πλατφόρμες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. 

lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *