Κατηγορίες

Σαν σήμερα δολοφονείται ο Τζον Λένον, σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος

Η δολοφονία του Τζον Λένον δεν ήταν απλά ένα χτύπημα στον κόσμο της μουσικής, ήταν ουσιαστικά και ένα καρφί στο φέρετρο του αντιπολεμικού κινήματος.

Σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από τη δολοφονία του Τζον Λένον από τον Mark David Chapman στη Νέα Υόρκη. Ο Λένον, που παραμένει ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους μουσικούς, ήταν ο ιθύνων νους στους Beatles, ένα συγκρότημα που άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική έκφραση. Ο Λένον ήταν ο βασικός συνθέτης των τραγουδιών τους.

Η δολοφονία του Τζον Λένον δεν ήταν απλά ένα χτύπημα στον κόσμο της μουσικής, ήταν ουσιαστικά και ένα καρφί στο φέρετρο του αντιπολεμικού κινήματος.

Πολλά από τα τραγούδια του Λένον αποτέλεσαν – και αποτελούν ακόμα- σύμβολα αγώνων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Imagine και το Working Class Hero (Ήρωας της εργατικής τάξης).

Μετά τη διάλυση των Beatles ο John Lennon ακολούθησε τη δική του, ξεχωριστή, προσωπική διαδρομή. Στην πορεία του έγραψε τραγούδια εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία χαρακτηρίζονται από στίχο στρατευμένο στα ιδανικά της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, στο δίκιο της εργατικής τάξης.

Ο Λένον πήρε μέρος στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Επέστρεψε μάλιστα το βραβείο που είχε πάρει με τα άλλα μέλη των Beatles στη βασίλισσα της Βρετανίας.

«Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου», είχε πει σε μια συνέντευξή του, προδιαγράφοντας με το μακάβριο χιούμορ του και σχεδόν προφητικά το τέλος του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *