Κατηγορίες

Νοσοκομείο Ρίο / Ασθενείς covid χωρίς οξυγόνο, καταγγέλλουν οι γιατροί

Η Ένωση Ιατρών Αχαΐας προειδοποιεί ότι δυστυχώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι καταδικασμένοι σε θάνατο – «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν όλεθρο»

Απίστευτες καταγγελίες για τραγικές ελλείψεις στα -μονοθεματικά πια – νοσοκομεία της Αχαΐας και για ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε παροχές οξυγόνου, κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με το pelop.gr οι νοσοκομειακοί γιατροί περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα, την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και των ελλείψεων σε προσωπικό και δομές.

Οι γιατροί της Αχαΐας κατηγορούν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις ότι λέει τεράστια ψέματα και τονίζουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «αυτή τη στιγμή έναν όλεθρο και την χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς».

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, προειδοποιώντας ότι δυστυχώς είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.

Παράλληλα, κατήγγειλαν και την 6η ΥΠΕ μαζί και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες αντί να συγκρουστούν ανοικτά με την κυβέρνηση, υποκύπτουν σε ιδιοτελή συμφέροντα.

Στο Ρίο δεν υπάρχουν παροχές οξυγόνου

Μια από τις σοκαριστικές καταγγελίες που έκανε πνευμονολόγος του ΠΓΝΠ, είναι ότι, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Ρίο), υπάρχουν θάλαμοι με 6 ασθενείς covid, αλλά με 4 παροχές οξυγόνου. «Αύριο εφημερεύουμε και δεν ξέρουμε που θα βάλουμε τους νέους ασθενείς που θα εισαχθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», είπε ο γιατρός.

Ο ίδιος τόνισε ότι το νοσοκομείο «έχει μπουκώσει. Δεν χωράει άλλους ασθενείς με covid. Έχει γίνει μονοθεματικό». Παράλληλα, δεν υπάρχουν γιατροί, γιατί μετά το 2012 έγιναν ελάχιστες προσλήψεις κι αυτό έχει οδηγήσει σε 2 ΜΕΘ με 6 γιατρούς που κάνουν 60 24ωρες εφημερίες. Ακόμα, έχουν επιστρατευτεί γιατροί, μη ειδικοί, να εφημερεύουν και ειδικευόμενοι χωρίς πείρα να μεταφέρουν διασωληνωμένους και σοβαρά ασθενείς.

Τεράστια ψέματα

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Δημήτρης Ζιαζιάς, χαρακτήρισε τεράστιο ψέμα την ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ για δημιουργία νέας αίθουσας με 11 κλίνες ΜΕΘ για διασωληνωμένους. «Απλά θα συγκεντρώσουν σε έναν κοινό θάλαμο, τους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Η νοσηλεία παραμένει ίδια σε άθλιες συνθήκες, από μη εξειδικευμένο και μη έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτοί οι ασθενείς, δυστυχώς το έχουμε επισημάνει εμείς και η ομοσπονδία, είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους. Η θνητότητα των νοσηλευόμενων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 95-100%» δήλωσε ο κ. Ζιάζιας.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ είπε ότι με βάση τα ελάχιστα διεθνή στάνταρ, το ΠΓΝΠ θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 60 κρεβάτια ΜΕΘ και ο «Αγ. Ανδρέας» τουλάχιστον 50. Μέσα σε 16 μήνες όμως από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στοιβάζονται ασθενείς σε απάνθρωπες συνθήκες

Ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καταγράφει ένα μαύρο ρεκόρ, με πάνω από 19.000 νεκρούς και 700 διασωληνωμένους, εκ των οποίων πάνω από 170 παραμένουν για πάνω από μια εβδομάδα διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.

Την ίδια στιγμή μειώνεται ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία κατά 140 εκ. ευρώ και για την πρωτοβάθμια υγεία κατά 50%.

Το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό, έχοντας περιορίσει την λειτουργία του κατά 80%, με γιατρούς να κάνουν 8 και 9 εφημερίες άσχετες με το αντικείμενό τους.

Το νοσοκομείο Αιγίου έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας χωρίς να γίνονται χειρουργεία, ενώ στη ναυαρχίδα του υγειονομικού συστήματος της περιοχής, στο ΠΓΝΠ πέντε κλινικές έχουν μετατραπεί σε Covid, αφαιρώντας περί τις 100 κλίνες από άλλες νοσηλείες.

Αποτέλεσμα είναι να στοιβάζονται ασθενείς σε ράντζα σε απάνθρωπες συνθήκες. Οι δε ελλείψεις γιατρών, φανούν τις 45 οργανικές θέσεις σε σύνολο 157 και νοσηλευτών πάνω από 500 σε σύνολο 1700.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, ζητώντας την επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιον» για κοινές νοσηλείες και το άνοιγμα του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *