Κατηγορίες

Εκατοντάδες μελίσσια πνίγηκαν στο Μεσολόγγι (φωτο)

Πάρα πολλά μελίσσια πνίγηκαν στην περιοχή του Μεσολογγίου και κυρίως κοντά στον ποταμό Εύηνο, σύμφωνα με πληροφορίες του melissocosmos.

Σύμφωνα με πληροφορίες του blog, ο μελισσοκόμος Γιάννης Σπανός από το Μεσολόγγι με κωδικό ΕLO1/1211 έχασε 190 από τα 200 συνολικά μελίσσια που είχε.

Πληροφορίες και μαρτυρίες αναφέρουν και άλλους μελισσοκόμους που έχασαν τα κοπάδια τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία και ο ΕΛΓΑ να σταθεί δίπλα στους μελισσοκόμους και να αποζημιώσει άμεσα ώστε οι μελισσοκόμοι να προλάβουν να αγοράσουν άλλα μελίσσια εν όψη της νέας χρονιάς, και να μην κινδυνέψουν να βρεθούν στον δρόμο οικογένειες.

Σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τα μελίσσια και τις κυψέλες εφόσον αυτά ήταν ασφαλισμένα στον δημόσιο φορέα.

Δεν αποζημιώνει όμως την χαμένη παραγωγή. Γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος αν δεν δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις, να χαθεί η παραγωγή του 2022 και να μείνουν χωρίς εισόδημα οι παραγωγοί.

Όσοι έχουν απώλειες μελισσιών πρέπει να σπεύσουν στον ΕΛΓΑ της περιοχής τους να κάνουν την σχετική δήλωση.

Στο δημοσίευμα του blog τονίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΛΓΑ τα πνιγμένα μελίσσια πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους για να τα καταγράψουν οι εκτιμητές, ενώ οι μελισσοκόμοι μπορούν να φροντίσουν μόνο αν υπάρχουν ζωντανά μελίσσια.

Επίσης υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα ότι κάποια στιγμή, ανά νομό, οι μελισσοκόμοι πρέπει να είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε συναδέλφους που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και να συντονιστούν όλοι, προκειμένου να γίνει πράξη αυτό, αν είναι δυνατόν.

karvasaras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *