Κατηγορίες

ΔΙΕΞΟΔΟΣ: Έκθεση με σημαίες, λάβαρα και άλλα ιστορικά “πανιά”

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ εγκαινιάζουμε στους ανακαινισμένους χώρους του Ιστορικού μας Μουσείου, μια νέα έκθεση – αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα ιστορικά «πανιά» με συμβολικές προεκτάσεις που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε, από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.

Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία, η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς, μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας.

Η ταυτόχρονη παρουσίασή τους δημιουργεί μια νοητή χρονική συνέχεια

Έτσι ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια μεγάλη ποικιλία από σημαίες που είτε τις γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε τις φαντάζεται μέσα από μύθους, είτε τις έχει συναντήσει μεμονωμένες στις σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας.

Τώρα που μνημονεύουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού Έθνους , με σεβασμό και τιμή ας μπούμε στα παπούτσια τους κι ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους.

Η έκθεση, για την οποία δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις, θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2021 και θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1,30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις όλες τις ημέρες της εβδομάδος μετά από συνεννόηση με την επιμελήτρια της «Διεξόδου» (29310 51260).

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο και παραμονή στους χώρους του Μουσείου απαιτείται η χρήση μάσκας και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *