Κατηγορίες

«Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Απρίλιο, στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας»

Ο Φιλοκαλλιτεχνικός Σύλλογος Μεσολογγίου ενημερώνει για την συνάντηση που υπήρξε μεταξύ πολυπληθούς ελληνικής αντιπροσωπείας και της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων του Salento της Κάτω Ιταλίας, την Grecia Salentina, με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι καλές σχέσεις που έχουν χτιστεί μεταξύ των αδελφοποιημένων δήμων Grecia Salentina και Ι.Π. Μεσολογγίου και η επιτυχής συνεργασία, είχε ως αποτέλεσμα να καλεστεί και να παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2022, για τα 20 χρόνια από την δημιουργία της Ένωσης ελληνοφώνων Δήμων.

Να σημειωθεί πως την οργάνωση των εκδηλώσεων θα αναλάβει μια μικτή ελληνοϊταλική αντιπροσωπεία, όπως έχει οριστεί από το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ της Grecìa Salentina και του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, την οποίαν αποτελούν από ελληνικής πλευράς ο καλλιτεχνικός μας Διευθυντής, Χρήστος Βλαχογιάννης και ο σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης ενώ από ιταλικής πλευράς ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Nuova Koinè», ο ζωγράφος, καθηγητής Fernando Pensa.

Διαβάστε αναλυτικότερα:

Οι καλές ειδήσεις είναι προϊόν συνεργασίας

Οι σχέσεις και οι επαφές που έχουμε χτίσει προ 6ετίας με την Grecìa Salentina, την Ένωση Ελληνόφωνων Δήμων του Salento της Κάτω Ιταλίας, αρχίζουν να αποδίδουν σοβαρούς καρπούς και να ανεβάζουν τις συνεργασίες μας σε ανώτατο επίπεδο.

Το φετεινό καλοκαίρι είχαμε βρεθεί και πάλι στο Castrignano de’Greci, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που οργανώνει κάθε χρόνο ο αδελφοποιημένος μ’ εμάς Σύλλογος «Nuova Koinè», η ψυχή και τα μάτια της Grecìa Salentina. Ειδικώς φέτος όμως είχαμε επιτύχει να γίνει και ειδικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μας ακολούθησε πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, δια του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προέδρου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021», Ανδρέα Φίλια, το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας, δια του Προέδρου, Παναγιώτη Τσιχριτζή και μελών του Δ.Σ. και του Δήμου Θέρμου, δια της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Γιάννας Καλημέρη. Το μικρό μουσικό σύνολο του Συλλόγου μας, «Armonia Greca», έδωσε την μελωδική νότα που χρειάστηκε, αποδίδοντας ιστορικά τραγούδια.

Η παρουσία μας αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά τού Δημάρχου τού Castrignano de’ Greci και συνάμα Προέδρου της Grecìa Salentina, Roberto Casaluci, καλώντας ως τιμώμενο πρόσωπο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις εκδηλώσεις του Απριλίου 2022, για τα 20 χρόνια από την δημιουργία της Ένωσης ελληνοφώνων Δήμων. Δεχθήκαμε πρόθυμα να τον συνδράμουμε για να πετύχει το εγχείρημά του, όπερ και εγένετο. Με συντονισμένες προσπάθειες κυρίως του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη, ο οποίος ενεργοποίησε τις προσωπικές του επαφές, κατορθώθηκε μία συνάντηση της ΠτΔ με τον κ. Casaluci στο Προεδρικό Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου. Με την μεταφραστική βοήθεια τον Λευτέρη Δακαλάκη, η Πρόεδρος άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τις σκέψεις τού Δημάρχου και με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση να ταξιδέψει στην Ιταλία και να παραστεί στους εορτασμούς.   

Να σημειωθεί πως την οργάνωση των εκδηλώσεων για τα 20χρονα των ελληνοφώνων Δήμων της Κάτω Ιταλίας, θα αναλάβει η μικτή ελληνοϊταλική αντιπροσωπεία, όπως έχει οριστεί από το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ της Grecìa Salentina και του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, υπεύθυνη για την τήρηση των συμφωνημένων και υπογεγραμμένων, και την οποίαν αποτελούν από ελληνικής πλευράς ο καλλιτεχνικός μας Διευθυντής, Χρήστος Βλαχογιάννης και ο σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης ενώ από ιταλικής πλευράς ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Nuova Koinè», ο ζωγράφος, καθηγητής Fernando Pensa.

Την ίδια μέρα και αμέσως μετά την συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος τού Castrignano de’ Greci συνοδευόμενος από την σύζυγό του Caterina, πραγματοποίησε επίσκεψη γνωριμίας με την Πρέσβυ της Ιταλίας στην Ελλάδα, Patrizia Falcinelli, με την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα συνεργασίας της Grecìa Salentina με την Ελλάδα.

Θλιβερή όσο και ανεξήγητη είναι η απουσία, από τα διαδραματιζόμενα μεταξύ των δύο πλευρών, της νυν Δημοτικής Αρχής του Μεσολογγίου, που αρνείται πεισματικώς να προχωρήσει ακόμα και την δεύτερη φάση της αδελφοποίησης, παρ’ ότι αυτό έχει προβλεφθεί από το υπογραφέν Πρωτόκολλο, τον Απρίλιο του 2019 στο Μεσολόγγι.

https://www.presidency.gr/synantisi-me-ton-proedro-tis-enosis-ellinofonon-dimon-grecia-salentina-tis-apoylias-sti-notio-italia-roberto-casaluci/?fbclid=IwAR2H_1PPNJV2K9tj9A7u28ET1Pl-64r6Duodpp5GcJtOVVOY36XxTGFoDpM (η ανακοίνωση της συνάντησης από την επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *