Κατηγορίες

Ηράκλειο: «Πάνω από 4.000 σεισμόπληκτοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τις προκαταβολές»

«Ούτε ένα ευρώ προκαταβολή» δεν έχει πάρει η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμόπληκτων της Κρήτης που έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα της «Αρωγής», λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλο Μπαριτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Μπαριτάκης, «πάνω από 4.000 σεισμόπληκτοι δεν έχουν πάρει ακόμη και σήμερα ούτε ένα ευρώ από τις προκαταβολές που προβλέπονται από την “Αρωγή”». 

Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, έχουν λάβει προκαταβολές περίπου 1.800 από τους πληγέντες και έχουν δοθεί περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ από τα 88 εκατομμύρια, που είχαν προβλεφθεί για το λόγο αυτό.

Παράλληλα, η πλατφόρμα της «Αρωγής» παραμένει κλειστή και αναμένεται να ανοίξει ξανά στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ με πολύ αργούς ρυθμούς, όπως είπε, προχωρούν οι έλεγχοι των φακέλων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δοκιμαζόμενοι σεισμόπληκτοι ετοιμάζονται να κάνουν Χριστούγεννα υπό συνθήκες ψύχους και με ελλείψεις ακόμη και στα απαραίτητα. Ακόμη και εκείνοι που έχουν στεγαστεί στους οικίσκους ταλαιπωρούνται καθώς δεν έχουν ρεύμα να ζεσταθούν και να ετοιμάσουν ένα γεύμα.

Στις καθυστερήσεις έρχονται να προστεθούν οι περιορισμοί που τίθενται αναφορικά με το ύψος των αποζημιώσεων, που θα δοθούν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Εκτός από τους περιορισμούς αυτούς (μέγιστο ποσό αποζημίωσης, μέγιστη συνολική έκταση κτιρίων, ποσοστό κάλυψης της ζημιάς) έρχονται η μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες και το απαρχαιωμένο πλαίσιο υπολογισμού του κόστους κατασκευής και ανακατασκευής που λειτουργούν σαν «κόφτες» των αποζημιώσεων και κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της αποκατάστασης των ζημιών για τους πληγέντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *