Κατηγορίες

Τζανάκης: Στα κέντρα διασκέδασης με 3η δόση και παράταση των σχολικών διακοπών

Τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, εν μέσω και του παγκόσμιου «συναγερμού» που έχει σημαίνει η μετάλλαξη Όμικρον, πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν σε περιορισμούς στην είσοδο σε κέντρα διασκέδασης σε όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό και παράταση των σχολικών διακοπών.

«Η μετάλλαξη Όμικρον δυστυχώς υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο» τόνισε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, ιλιγγιωδώς, σημειώνοντας πως «δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους».

«Όχι» στις σχολικές εκδρομές αυτή την περίοδο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα και για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών ή την πρώιμη έναρξή τους, ενώ τάχθηκε κατά των εκδρομών των μαθητών αυτή την περίοδο, καθώς όπως ανέφερε «τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών».

Ερωτηθείς αν τα παιδιά κινδυνεύουν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά σπανιότητα και οι νεαροί ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν το φλεγμονώδες αυτό σύνδρομο, το οποίο δεν είναι ευχάριστο, γιατί αφενός κινδυνεύουν τα παιδιά με σοβαρές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, αφετέρου και μετά τους αφήνει αυτό που λέμε εντός εισαγωγικών ”κουσούρια” για όλη τους τη ζωή. Μπορεί να κάνουν βαριές μυοκαρδίτιδες».

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Ειδικά για τα Χριστούγεννα, πρότεινε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την είσοδο στα κέντρα διασκέδασης, που θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα χρειαζόταν η λήψη περαιτέρω μέτρα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης με το συνδυασμό Δέλτα και Όμικρον, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι θεωρητικά είναι μία προσέγγιση που μπορεί να ισχύσει και σε περίπτωση που ο άνθρωπος που προσβληθεί είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η φορία των δύο ιών, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός «χίμαιρα» που μπορεί να είναι πολλές κατευθύνσεις. «Η μία είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο  ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *