Κατηγορίες

Αλέξης Τσίπρας / Είστε επικίνδυνος κ. Μητσοτάκη – Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές

Την παραίτηση της κυβέρνησης των ενόχων και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια επικίνδυνη κυβέρνηση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας σφυροκόπησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, καλώντας τον να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχτηκε αναποτελεσματική και ανίκανη να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αποδείχθηκε αυταρχική, αδιάφορη και επικίνδυνη.

«Παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές. Λέγατε ψέματα ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου κ. Τσιόδρα», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πατάτε δυόμισι χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.  Ιδού λοιπόν η Ρόδος».

Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η  χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θανάτους και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: 

«Γιατί καταφεύγετε συνεχώς και συστηματικά στα ψέματα εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας;
Γιατί είπατε ψέματα μια και δυο και τρεις φορές ότι η πανδημία τελείωσε, ή τελειώνει; 
Γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. 
Γιατί λέτε ψέματα για την κατάσταση στο ΕΣΥ;
Και γιατί, μόλις πριν 15 μέρες, είπατε ψέματα στη Βουλή, για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; 

Αφήσατε να εννοηθεί το τραγικό, επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό, επιπόλαιο, και τελικά ανήθικο, ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος στο ράντζο και το ίδιο σε ΜΕΘ. Ότι δεν είχατε στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο. 
Και καμία έρευνα να σας το υποδεικνύει, ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες την αποκαλυπτική έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου

Δεν ντρέπεστε να τα λέτε τέτοια πράγματα; Όχι σε μένα.   Αλλά στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; 

Και ακόμη και σήμερα, δε ντρέπεστε να λέτε ψέματα για τα ψέματα; 
Ότι δήθεν δε λάβατε γνώση της επιστημονικής μελέτης που έκαναν ο κος Τσιόδρας και ο κος Λύτρας ;

Και ψάχνετε να βρείτε που θα φορτώσετε την ευθύνη. Δε ντρέπεστε;»

«Δεν επτωχεύσατε οικονομικά, το αντίθετο θα έλεγα, για εσάς και τους φίλους και σπόνσορές σας. Οικονομικά, απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πάθατε κάτι ακόμα χειρότερο, πτωχεύσατε ηθικά, κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια. Δεν είναι ότι γίνατε πολλαπλασιαστής και επιταχυντής όλων των κρίσεων που διαχειριστήκατε μέχρι σήμερα. Παντού στην Ευρώπη υπάρχει πανδημία, αλλά εδώ είμαστε οι χειρότεροι σε θανάτους. Παντού στην Ευρώπη έχει ανατιμήσεις, αλλά εδώ έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα. Παντού στην Ευρώπη έχει κλιματική κρίση, αλλά εδώ το καλοκαίρι έγιναν στάχτη τα περισσότερα στρέμματα δάσους αναλογικά με το μέγεθος της χώρας».

«Το πρόβλημά σας δεν είναι μόνο αυτό, ότι το “επιτελικό κράτος” αποδείχθηκε ανεπαρκές, ότι οι “άριστοι” αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά την ώρα της κρίσης, του πόνου, της υγειονομικής τραγωδίας, της υγειονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε, πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν ψεύτικο θρίαμβο, μια “μαγική εικόνα” επιτυχίας, βασισμένοι στο ψέμα και την προπαγάνδα. Είναι ανήθικο, όταν γίνεται την ώρα της τραγωδίας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Τώρα, που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Η πραγματικότητα πάντοτε είναι πολύ πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Και η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας σήμερα, τους ανθρώπους μας που χάνονται άδικα.

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχε ενισχυθεί το σύστημα Υγείας. Για τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα και τα ήδη πρώτης ανάγκης. Για τις επιχειρήσεις που βουλιάζουν στα χρέη και απειλούνται με λουκέτο. Για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί. Αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να παράξουν φέτος τα προϊόντα τους. Για τους νέους που βρίσκουν συνεχώς εμπόδια στη γνώση. Για τον κόσμο της εργασίας που τον καταδικάζετε σε μεροκάματο ανασφάλειας και φτώχειας. Με αυτή την πραγματικότητα θα αναμετρηθείτε, όχι με την εικονική που αναπαράγει η προπαγάνδα σας».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

-Σε έναν κόσμο που αλλάζει επιμένετε σε αποτυχημένες συνταγές. Στις μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι. Στην συμπίεση των εισοδημάτων ώστε οι μικρομεσαίοι να γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σε μία πειρατική λεηλασία του κράτους. Το ίδιο μοντέλο δηλαδή που μας οδήγησε στη χρεωκοπία και θα οδηγήσει πάλι εκεί αν δεν το αλλάξουμε έγκαιρα.

-Σε όλο τον κόσμο τα νεοφιλελεύθερα δόγματα ξεθωριάζουν. Η θεωρία για την αυτορρύθμιση της αγοράς πήγε στην άκρη στην πανδημία, όταν χρειάστηκε τα κράτη να ρίξουν σχεδόν 15 τρις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να κρατηθεί ζωντανή. Η αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς δημοσίου συστήματος Υγείας πήγε στην άκρη όταν χρειάστηκε να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Ο Μπάιντεν κατέθεσε πλάνο ύψους 1.75 τρις για κοινωνικές δαπάνες. Η μέχρι πρότινος άτεγκτη ΕΕ διέθεσε 750 δισ. για την ανάκαμψη. Η Κομισιόν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό. Και εσείς πού βρίσκεστε ενώ ο κόσμος αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των συνταγών της χρεωκοπίας, έχετε παγιδεύσει τη χώρα στις εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Όλοι ενισχύουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και το δημόσιο χώρο, εσείς ντιλάρετε με συμφέροντα.

-Όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, που αφήνετε καθαρά από covid τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και οδηγείτε εκεί χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα παρατημένα στο έλεός τους νοσοκομεία. Όχι μόνο στην Παιδεία που αφήνετε 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ γιατί ντιλάρατε με σχολάρχες. Όχι μόνο στην εργασία που διαλύσατε το 8ωρο και δικαιώματα γιατί ντιλάρατε με το ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες. Όχι μόνο στην ασφάλιση, που πήρατε το 1 δισ. από την 13η σύνταξη, ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να καλύψετε τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικής επικούρισης γιατί ντιλάρατε με τα funds. Και στην ενέργεια, που εκχωρήσατε μεσούσης της κρίσης το 17% της ΔΕΗ και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ γιατί πάλι ντιλάρατε με funds. 

Δουλειά σας είναι να εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που η πανδημία δίδαξε ότι αυτό είναι καταστροφικό. 

-Το δίλημμα είναι σε όλο τον κόσμο αν μετά την πανδημία θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε στην απολυταρχία των ασύδοτων αγορών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, μείωση των ανισοτήτων και άνοδο εισοδήματος ή πρόσκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς αντίκρυσμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. 

-Το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει χέρια και εσείς επιμένετε στις χρεωκοπημένες συνταγές του χθες. 

-Το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και τις δυνάμεις του αύριο, της συντήρησης και της προόδου. 

-Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σαφές: Με την προοδευτική παράταξη για δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με τη Δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και των ανισοτήτων. Με μία νέα αρχή με την κοινωνία ή σε νέα δεινά για την κοινωνία

-Η απάντησή σας αποτυπώνεται στο σημερινό προϋπολογισμό. Στην αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή. Προβλέπετε μείωση ελλείμματος 6 μονάδες το 2022. Ποιος σας ανάγκασε να δεσμευθείτε σε χρονιά πανδημίας στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη ως το 2024; 9 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 11 δισ. ευρώ σε μία διετία. Γιατί, ποιος σας ανάγκασε; Διαπίστωσα από τη συζήτηση με τον Επίτροπο Οικονομικών πως δεν σας το ζήτησε η Κομισιόν. 


-Όταν όλοι μιλούν για την επόμενη μέρα του Συμφώνου Σταθερότητας, εσείς επιλέγετε να υποτάξετε τη χώρα στην πιο σκληρή τήρηση του παλιού Συμφώνου. Αδιαφορείτε για την στήριξη του ΕΣΥ. Για τη στήριξη εργαζομένων και μικεομεσαίων. Για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. 

-Παρουσιάζετε προϋπολογισμό που έχει ως δεδομένο ότι η πανδημία έληξε. Σε ποιο κόσμο ζείτε; Αλλά αφού τη νίκησε ο Μητσοτάκης 3 φορές ως σήμερα, δεν υπάρχει πανδημία. Άρα δεν υπάρχει πανδημία, δεν χρειάζονται δαπάνες για το ΕΣΥ ούτε για τις  συνεχιζόμενες επιπτώσεις στην οικονομία. 

-Παρουσιάζετε προϋπολογισμό που αγνοεί την κρίση ακρίβειας και ανατιμήσεων. Είναι εικονικός και εκτός πραγματικότητας. Ζούμε την κορύφωση της πανδημίας και πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και εσείς κάνετε ότι δεν υπάρχουν. Ακόμα και αν σταματήσει, που λέγατε ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο, οι τιμές θα σταματήσουν ψηλά, δεν θα κατέβουν με ένα μαγικό ραβδί.

-Ορισμός της προχειρότητας και έλλειψης στρατηγικής να ανακοινώνεις κάθε τόσο έκτακτα μέτρα για το ρεύμα και τρεις μέρες μετά να χρειάζεται να ανακοινώσεις και νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό σημαίνει προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του προβλήματος. Και σήμερα ενώ ψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό και μέσα στον πανικό στο τέλος της 5ήμερης διαδικασίας να έρχεστε να προσθέσετε νέα έκτακτα μέτρα, που σε 20 μέρες θα έχουν πάλι ξεπεραστεί. Για να δώσετε κάτι να παίζουν το βράδυ τα δελτία ειδήσεων, αυτή είναι η μόνη έγνοια σας.

-Μηδέν δαπάνες στον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών, καμία στήριξη στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, ενώ ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος κρίθηκαν ανεπαρκή. Τα κονδύλια φέτος για την πανδημία ήταν 1,25 δισ. και γίνονται για το 2022 736 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν σας ανάγκασε, επιλογή σας είναι, σχέδιο είναι. Αφήνετε κενά στο ΕΣΥ για να φέρετε αύριο κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Αυτό όμως για τους πολλούς σημαίνει χειρότερη περίθαλψη, και για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα λιγότερες ευκαιρίας ίασης και επιβίωσης. 

-Μην επιχειρήσετε να συγκρίνετε προϋπολογισμούς μνημονίων χωρίς πανδημία με προϋπολογισμούς πανδημίας, εκτός μνημονίων και χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας. Ακόμα και αν το κάνετε με απολύτως ανόμοιες συγκρίσεις, να ξέρετε ότι μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε χρεωκοπία και με 715 εκατ. ταμειακό έλλειμμα και με 5 ευρώ για είσοδο στους ασθενείς και φραγή στην είσοδο για τους ανασφάλιστους. Και έχετε το θράσος να κουνάτε και το δάχτυλο. Και σας παραδώσαμε νοσοκομεία με 960 εκατ. ευρώ ταμειακό πλεόνασμα. 

-Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία που παρέδωσε στην επόμενη πλεονάσματα στα ταμεία και ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο κοινωνικό κράτος. Η παράταξή σας οδήγησε στα μνημόνια, τη χρεωκοπία και την ανασφάλεια, η δική μας έβγαλε την οικονομία από την κρίση, από τα μνημόνια και συμμάζεψε τα οικονομικά και ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή. 

-Δυστυχώς συνεχίζετε στον δρόμο του παρελθόντος. Πελατειακό κράτος και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, διαλυμένο κοινωνικό κράτος και μείωση εισοδήματος για τους πολλούς. 


-Αυτό αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός σας. Μαχαίρι στο ΕΣΥ, μαχαίρι και στα αναγκαία μέτρα στήριξης που μηδενίζονται για το 22. 12,3 δισ. ευρώ αφαιρούνται από την οικονομία. Τραβάτε την πρίζα και αφήνετε τον κόσμο ξεκρέμαστο. 

-Τα ίδια και με το ιδιωτικό χρέος, καμία παρέμβαση. Κυνηγάνε μέρα νύχτα τους ανθρώπους με τη θηλειά στο λαιμό. Γιατί δεν υιοθετείτε την πρότασή μας για μερική διαγραφή πανδημικού χρέους προς τις επιχειρήσεις; Να βγείτε και να γελάσετε απέναντι στους μικρομεσαίους που σας στηρίξανε και στη μεσαία τάξη. Αυτοί είστε. Γιατί δεν την υιοθετείτε, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με διαγραφή και βασικής οφειλής για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

-Τα ίδια κάνετε και με τους μισθούς. Καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης. Εσείς δεν υποσχόσασταν καλύτερες δουλειές κ. Μητσοτάκη; Δεν δεσμευθήκατε για αύξηση κατώτατου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης όταν πιεστήκατε επειδή κάναμε αύξηση 11% το 2019; Όλη η Ευρώπη είχε ύφεση αλλά ο κατώτατος δεν αυξήθηκε μόνο στην Ελλάδα και την Εσθονία. Δεν προχωράτε γιατί έχετε δεσμεύσεις, όχι με τους μικρομεσαίους αλλά με όσους βγάζουν υπερκέρδη από τη μείωση του μισθολογικού κόστους, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις πλατφόρμες και τις τράπεζες. Είναι αυτοί με τους οποίους ντιλάρετε διαρκώς κ. Μητσοτάκη.

-Εμείς δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Δεν κόβετε μόνο κοινωνικές δαπάνες και εισοδήματα, αλλά φορτώνετε και νέα βάρη. Διαφημίζετε αύξηση εσόδων από φόρους και λέτε ότι θα έρθει μέσα από τον ΦΠΑ και την ανάπτυξη. Τι μαθηματικά είναι αυτά; Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος υπολογίζεται στο 4,5%, αλλά η αύξηση εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν την τρύπα του 3%; Τα συνήθη υποζύγια, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

-Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή όμως δεν σας αποτρέπει από το να αυξήσετε κατακόρυφα τις πιστώσεις για εξοπλιστικά. Γιατί μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών, όπως είπε ο εισηγητής σας; Και εδώ πιστή αντιγραφή της πρακτικής της παράταξής σας που οδήγησε στη χρεωκοπία. Για το 2020 το ποσό για εξοπλιστικά ήταν 515 εκατ. ευρώ. Το 2021 εκτοξεύθηκε στα 2,5 δισ και σήμερα προσθέτετε άλλα 808 εκατ. ευρώ. Ο αμυντικός προϋπολογισμός επιστρέφει στα επίπεδα του 2009, τη χρονιά της χρεωκοπίας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *