Κατηγορίες

Η βιβλιοθήκη της DuDuCa προτείνει: «Το Μεσολόγγι στο 1821» του Αντώνη Διακάκη

Σύνοψη του βιβλίου “Το Μεσολόγγι στο 1821”

Η μελέτη αυτή παρουσιάζει και αναλύει τις πολύπλευρες, δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που γνώρισε η πόλη του Μεσολογγίου κατά την Επανάσταση του 1821: τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, την εμπορική και γενικότερη οικονομική δραστηριότητα, τη δράση διάφορων κοινωνικών ομάδων, τον αντίκτυπο των εμφύλιων συγκρούσεων κ.ά.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα γεγονότα της τελευταίας πολιορκίας του Μεσολογγίου: ο πόλεμος και η οργάνωση της άμυνας, ο λιμός και οι συνέπειές του, το ζήτημα του εφοδιασμού της πόλης.

Σημαντική είναι και η συμβολή στο επίπεδο της μελέτης της καθημερινότητας της επαναστατικής περιόδου. Θέματα, όπως η κατοικία, ο βιοπορισμός, οι ασχολίες, τα έθιμα και οι θρησκευτικές αντιλήψεις, η διαφοροποίηση στους ρόλους ανδρών, γυναικών και παιδιών, η οργάνωση και η λειτουργία θεσμών και υπηρεσιών, η εκπαίδευση, ο Τύπος, η δικαιοσύνη και η περίθαλψη προσεγγίζονται με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση μιας ολόκληρης εποχής, που σηματοδότησε την απαρχή του νεώτερου ελληνικού κόσμου.

Στην εισαγωγή ο συγγραφέας – μελετητής αναφέρει:

Η συγκεκριμένη μονογραφία των 425 σελίδων παρουσιάζει και ερμηνεύει τις ποικίλες μεταβολές που γνώρισε η πόλη του Μεσολογγίου κατά την επαναστατική περίοδο, όταν οι πόλεις και η ύπαιθρος του επαναστατημένου ελλαδικού χώρου γνώρισαν ευρείες ή και ριζικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, εκτεθειμένες σε πολεμικές επιχειρήσεις και διαδοχικά προσφυγικά ρεύματα. Ερευνώνται οι πληθυσμιακές και δημογραφικές μεταβολές, η εμπορική δραστηριότητα, η διαχείριση των τοπικών πόρων με τα Επτάνησα.

Έμφαση δίδεται, αναπόφευκτα στο λιμό που σημάδεψε το Μεσολόγγι κατά την πολιορκία του 1825-1826. Καταγράφονται επίσης, όψεις της καθημερινότητας του πληθυσμού σε ειρηνική και πολεμική περίοδο: η κατοικία, ο βιοπορισμός ασχολίες και συνήθειες, έθιμα και θρησκευτικές αντιλήψεις και πρακτικές, η διαφοροποίηση στους ρόλους των ανδρών, γυναικών και παιδιών.

* Ο Αντώνης Διακάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1972. Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1994. Το 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Από το 2001 εργάζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Ο ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *