Κατά καιρούς, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν βάλει στολή γιατρού και μιλούν επιστημονικά για την πανδημία. Εκτός της Μίνας Γκάγκα, κανείς δεν δικαιολογείται…Στις 5 Νοεμβρίου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας προχωρούσαν σε ανακοινώσεις, όπου έκαναν γνωστό ότι η χώρα μπαίνει στο δεύτερο καθολικό lockdown, από τις 7 Νοεμβρίου έως το τέλος του μήνα. Τελικά κράτησε πολύ περισσότερο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Εκεί που θα εστιάσουμε είναι στη φρασεολογία του πρωθυπουργού.
Προσκαλώντας τον καθηγητή να συμπληρώσει τα λεγόμενά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απευθύνθηκε πολλάκις με το μικρό του όνομα σε μια προσπάθεια να δείξει την οικειότητα και την αγαστή συνεργασία Πολιτείας – επιστήμης. Τα «Σωτήρη» έδιναν και έπαιρναν από τον πρωθυπουργό τότε, καλώντας τον επικεφαλής των επιδημιολόγων να μιλήσει.Τελικά, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε λίγους μήνες αργότερα, μέσω της έρευνάς του με τον Θεόδωρο Λύτρα. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έλαβε υπόψιν τα σημαντικότατα ευρήματα για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ. Τώρα, όμως, που η μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας, και μάλιστα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση την είχε στη διάθεσή της εδώ και 7 μήνες περίπου, τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα από τα γαλάζια χείλη αποκτούν νέα διάσταση.
Μόνο ψέματα
Κατά καιρούς, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν βάλει στολή γιατρού και μιλούν επιστημονικά για την πανδημία. Εκτός της Μίνας Γκάγκα, κανείς δεν δικαιολογείται… Το μόνο που έχουν καταφέρει, μετά και τη δημοσιοποίηση της μελέτης, είναι να εκτεθούν.Ενδεικτικά, θυμόμαστε:Τον Άκη Σκέρτσο, στις 3 Νοεμβρίου, να λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ένα πολυτελές σύστημα Υγείας. Την ίδια ημέρα οι διασωληνωμένοι ήταν 431, δηλαδή πάνω από τα όρια του ΕΣΥ. Τον Θάνο Πλεύρη, στις 20 Νοεμβρίου, να λέει ότι το ΕΣΥ αντέχει, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 594. Επίσης, την 1η Δεκεμβρίου, στη Βουλή, παραδεχόταν ότι κόσμος διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ, «διασωληνώνεται όμως με τους όρους που προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα». Τον Μάκη Βορίδη, στις 2 Δεκεμβρίου, να λέει ότι η συγκεκριμένη ιατρική πράξη (διασωλήνωση) στην πραγματικότητα είναι η παροχή ενός αναπνευστήρα, δεν έχουμε δηλαδή μια ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη. «Από μια επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Υγείας, μου είπε πως παρακολουθούν και μετράνε τα στατιστικά και δεν βλέπουν διαφοροποίηση (στη θνησιμότητα) και αυτό είναι που είπε ο πρωθυπουργός». Τη Μίνα Γκάγκα, στις 2 Δεκεμβρίου, να κάνει λόγο για «εξαιρετικές» μονάδες, που όμως δεν είναι… ΜΕΘ. Τέλος, αλλά σημαντικότερο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την 1η Δεκεμβρίου, να λέει ότι δεν έχουμε ενδείξεις ότι η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Όλα τα παραπάνω διαψεύδονται πανηγυρικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης Τσιόδρα – Λύτρα. Με δεδομένο ότι η θνητότητα είναι 87% αυξημένη εκτός ΜΕΘ, ότι το όριο του ΕΣΥ είναι οι 400 διασωληνωμένοι και ότι υπάρχει ανισότητα μεταξύ Αθήνας και υπόλοιπης Ελλάδας, οι παραπάνω τοποθετήσεις αναιρούνται. Με δεδομένο, όμως, ότι το ήξεραν, παίρνει και εγκληματικές διαστάσεις.
Ερωτήματα για τα όρια του ΕΣΥ
Ιδιαίτερη σημασία έχει το στοιχείο της μελέτης που αναφέρει ότι η θνητότητα ανεβαίνει επικίνδυνα μετά τους 400 διασωληνωμένους. Ο Βασίλης Κικίλιας, ως υπουργός Υγείας, στις 23 Νοεμβρίου του 2020 δήλωνε ότι διαθέτουμε 1.239 ΜΕΘ. Ο Θάνος Πλεύρης, όταν τον αντικατέστησε, τις αύξησε στις 1.300. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, το όριο για το σύστημα είναι όταν αυτές καλύπτονται στο 1/3. Προφανώς κάτι σημαίνει αυτό. Είτε ότι τα κρεβάτια δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές (προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό κ.λπ.), είτε ότι δεν είναι τόσα. Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος, θυμίζουμε, ήξερε…
Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές.
Επίσης ιδιαίτερη αξία έχει ο δείκτης του επταήμερου μέσου όρου των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους και η σύγκρισή του με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.Στο κλείσιμο της έρευνας, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση με 7,33 θανάτους ανά εκατομμύριο. Στις 9 Μαΐου ξεκινάει η πτωτική τάση, η οποία όμως παρατηρείται αναλογικά σε όλες τις χώρες, και μέσα στον Ιούλιο πέφτει από την αρνητική πρωτιά. Το μερίδιο των θανάτων μέχρι τον Οκτώβριο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας είναι φοβερά καλύτερη, καθώς παραμένει στις υψηλές θέσεις. Στις 29 Οκτωβρίου, έχοντας εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες, η Ελλάδα ξεπερνάει τις ΗΠΑ και έπειτα συνεχίζει ανοδικά μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, έχοντας 8,98 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακολουθούν η Αυστρία και η Γερμανία με 5,59 και 5,12 αντίστοιχα. Έπονται οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που κυμαίνονται πάνω από το 3, και οι υπόλοιπες χώρες ακολουθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.Δυστυχώς, αυτό το αποτέλεσμα μοιάζει αναπόφευκτο, με βάση τη μελέτη. Όταν έχεις τόσους πολλούς ασθενείς εκτός ΜΕΘ και η θνητότητά τους ανεβαίνει κατά 87%, όταν τα νοσοκομεία εκτός Αθήνας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και το όριο του συστήματος είναι μόλις στους 400 διασωληνωμένους, το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που αποτυπώνεται στη σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου.
Μόνο 6 μήνες χειρότεροι από τον… μισό Δεκέμβριο
Παράλληλα, με τους διασωληνωμένους να παραμένουν λίγο πάνω – λίγο κάτω από τους 700, οι θάνατοι δεν αναμένεται να πέσουν αισθητά το επόμενο διάστημα. Ο Δεκέμβριος οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς τον χειρότερο μήνα της πανδημίας στη χώρα. Ήδη στα μισά του μήνα (16 Δεκεμβρίου) είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα 1.494 άνθρωποι…Δηλαδή έχει περάσει κατά πολύ τους περισσότερους μήνες από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, πλην αυτών που ήταν στην καρδιά των προηγούμενων κυμάτων.Συγκεκριμένα, οι μήνες που συνολικά ξεπερνούν τον μισό Δεκέμβριο είναι:Νοέμβριος 2020 με 1.780 θανάτους, Δεκέμβριος 2020 με 2.432 θανάτους, Μάρτιος 2021 με 1.589 θανάτους, Απρίλιος 2021 με 2.288 θανάτους, Μάιος 2021 με 1.714 θανάτους και Νοέμβριος 2021 με 2.219 θανάτους.Επομένως, οι περίοδοι του δεύτερου, του τρίτου και του τέταρτου κύματος είναι αυτοί με τους περισσότερους θανάτους. Μάλιστα, το τελευταίο είναι το πιο σφοδρό, έχοντας πλέον και το ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ.Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα… ψυχολογικά όρια των στρογγυλών αριθμών θανάτων (17.000, 18.000, 19.000 κ.ο.κ.) σπάνε πολύ γρήγορα πλέον. Ωστόσο, αυτό το αφήγημα απομακρύνει την ουσία του ζητήματος, που είναι η ανθρώπινη ζωή. Ο θάνατος έχει στατιστικοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, οδηγώντας την κοινωνία να έχει κάνει την απώλεια συνήθεια…
Από «υπερατού» στην απαξίωση.
Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά της κυβέρνησης με την επιστημονική κοινότητα έχει περάσει από πολλά στάδια. Από την κοινή πορεία και την πλήρη εμπιστοσύνη στη σταδιακή αμφισβήτηση, η οποία εκφραζόταν όταν η κυβέρνηση δεχόταν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας. Στα καλά «αποφασίζει η κυβέρνηση», στα κακά «εισηγείται η επιτροπή». Δεν πάει πολύς καιρός, άλλωστε, που το δεξί και το αριστερό χέρι του πρωθυπουργού, ο Ά. Σκέρτσος και ο Γ. Γεραπετρίτης, καπέλωναν την επιτροπή.Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα και στην πλήρη απαξίωση. Αυτή εκφράστηκε χαρακτηριστικά από τον Μάκη Βορίδη, καθώς είχε τονίσει ότι ακόμα και αν οι ειδικοί εισηγηθούν lockdown, η κυβέρνηση δεν θα το αποφασίσει. Ειδική περίπτωση είναι όμως ο Σωτήρης Τσιόδρας, που απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Με την έρευνά του να εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εφόσον δεν γίνεται πλέον να διαψευστεί ότι το Μαξίμου ήταν ενήμερο (το έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ο Θεόδωρος Λύτρας), επιχειρείται να υποτιμηθεί η ίδια η αξία της έρευνας και κατ’ επέκταση του καθηγητή.
Αντώνης Ραυτόπουλος