Κατηγορίες

Νέα μέτρα από 3 Γενάρη: Διασκέδαση έως τα μεσάνυχτα, τηλεργασία και διπλή μάσκα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου με δυνατότητα επέκτασης. 

Τα περισσότερα νέα κρούσματα πλέον αφορούν πολίτες μικρότερης ηλικίας, επισήμανε ο υπουργός, κάνοντας έκκληση να αποφύγουν να έχουν επαφές με μεγαλύτερους ηλικιακά συγγενείς όπως γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. 

Αναλυτικά, από το πρωί της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου επιβάλλεται: 

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/ΚΝ95 ή διπλής μάσκας στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το προσωπικό των χώρων εστίασης. 

-Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 το βράδυ. Δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για ορθίους και στα τραπέζια δεν θα κάθονται πάνω από 6 άτομα. Προς το παρόν επιτρέπεται η μουσική αλλά αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα κοπεί και αυτή, προειδοποίηση ο υπουργός. 

-Στα γήπεδα, έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων και η πληρότητα θα επιτρέπεται μόνο στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηνρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. 

-Επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας θα επιτρέπεται μόνο με αρνητικό PCR. 

-Τηλεργασία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως το 50% με κυλιόμενο ωράριο. 

Η άνοδος των κρουσμάτων έχει προβληματίσει τις αρχές, σχολίασε ο υπουργός, ενώ σήμερα σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 9.284 κρούσματα. 

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί τα μέτρα δεν εφαρμόζονται άμεσα αλλά, αντ’ αυτού, θα εφαρμοστούν σε μία εβδομάδα από σήμερα, ο κ. Πλεύρης είπε πως αφενός οι εισαγωγές και τα εξιτήρια, και «δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση» και αφετέρου η λήψη μέτρων λίγες ημέρες πριν την πρωτοχρονιά θα δημιουργούσαν πρόβλημα μεταφοράς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών. 

Σχετικά με τα νέα κρούσματα, ο κ. Πλεύρης είπε πως σχεδόν το 75% των κρουσμάτων αφορούν ηλικίες από 18 – 59 ετών, με κυρίαρχη την ηλικία 18 έως 30 ετών, ενώ το 20% αφορά ανηλίκους. Μόλις το 6% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Σε αυτή την τελευταία ηλικιακή κατηγορία, όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν κάνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό 90%.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *