Κατηγορίες

Σαν σήμερα το 1991 δολοφονείται ο Νίκος Τεμπονέρας από τον τραμπούκο Καλαμπόκα

Συμπληρώνονται φέτος 31 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Το Νοέμβρη 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταθέτει ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που προβλέπει σειρά αλλαγών για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο. Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος αντιδρά.

Ως τα μέσα Δεκέμβρη τα μισά σχολεία της χώρας και τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη. Καθημερινά γίνονται πορείες με αίτημα για δωρεάν και δημόσια παιδεία.

Η κυβέρνηση αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση επιλέγει το δρόμο της καταστολής. Ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ θα προσπαθήσουν να σπάσουν τις καταλήψεις, επιχειρώντας βίαιες ανακαταλήψεις.

Το βράδυ της 8 Γενάρη 1991 ο τοπικός μηχανισμός κρούσης της ΟΝΝΕΔ, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και τότε δημοτικό σύμβουλο Γ. Καλαμπόκα φτάνει στο 3ο λύκειο Πατρών και επιτίθεται με σιδερολοστούς και καδρόνια σε μαθητές και καθηγητές που περιφρουρούν το σχολείο. Ο Γ. Καλαμπόκας, μπροστά στην πόρτα του σχολείου, χτυπά με λοστό στο κεφάλι και τραυματίζει θανάσιμα τον Νίκο Τεμπονέρα.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, «ο Νίκος Τεμπονέρας όρθωσε το ανάστημά του για να υπερασπιστεί την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες αντιστεκόμενος στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να επιβάλλει στην εκπαίδευση. Τριάντα ένα χρόνια μετά τιμούμε την ιστορική μνήμη και διδασκόμαστε απ’ αυτήν. Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Εμπνέει σήμερα τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, τις επιθέσεις στην εργασία και το ασφαλιστικό σύστημα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της δεξιάς».

Εκδήλωση μνήμης την Κυριακή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλές άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της Πάτρας, καλούν όλους του δημοκρατικούς πολίτες της Πάτρας την Κυριακή 9 Γενάρη και ώρα 6:00 μ.μ να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Τεμπονέρα.

Παρεμβάσεις Δ.Ε. : Η θυσία του Τεμπονέρα ουδέποτε «δικαιώθηκε»

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Παρεμβάσεις Δ.Ε. μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Η θυσία του Τεμπονέρα, ουδέποτε “δικαιώθηκε” από τα αστικά δικαστήρια και οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι! Δικαιώθηκε, όμως, ΑΠΟΛΥΤΑ στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κινήματος, που όσο πληθαίνει η χορεία των ηρώων και μαρτύρων του τόσο πιο πολύ φουντώνει το “δέντρο του λαού” που λέει και ο Πάμπλο Νερούντα.

Στις δύσκολες μέρες του 2022, που βρισκόμαστε μπροστά σε μια ίδιας κοπής αντιδραστική-αντιλαϊκή λαίλαπα ενάντια στον ελληνικό λαό και την εκπαιδευτική κοινότητα, ορκιζόμαστε ότι θα κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του δικού μας Νίκου Τεμπονέρα!

Ο Τεμπονέρας ΖΕΙ! Με Πέτρουλα – Λαμπράκη μας οδηγεί! Συγκέντρωση-Διαδήλωση Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022, ώρα 18:00 Σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ», στην Πάτρα»

(O δολοφόνος Ιωάννης. Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης – ποινή που σύντομα μειώθηκε και στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος λόγω “καλής συμπεριφοράς”. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βόλο ως υπεύθυνος παραρτήματος της Εθνικής Τράπεζας.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *