Κατηγορίες

Σταθερά στην 1η θέση η Ελλάδα στο ρεύμα με το υψηλότερο κόστος σε μηνιαία και σε ετήσια βάση

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι χονδρικές τιμές του ρεύματος, αν και έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ του Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας καθημερινά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στην εγχώρια αγορά βρίσκεται στα 223,85 ευρώ, η οποία πάντως αποτελεί την τρίτη ακριβότερη στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αντίστοιχες των Σερβίας και Σουηδίας (230,84 και 229,69 ευρώ / μεγαβατώρα αντίστοιχα). Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η μέση χονδρεμπορική τιμή (αγορά επόμενης ημέρας) ανέρχεται σε 207,11 ευρώ, καθώς κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους υπήρξε αποκλιμάκωση με τιμές κάτω των 200 ευρώ, που πάντως δεν διατηρήθηκε. Με αυτή την τιμή, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με το υψηλότερο κόστος σε μηνιαία και σε ετήσια βάση, σε σύνολο 18 ευρωπαϊκών αγορών.

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές αυτές μετακυλίονται στην λιανική, στα τιμολόγια όλων των καταναλωτών μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν πλέον όλοι οι προμηθευτές, με αυξήσεις που ήδη από τους προηγούμενους μήνες υπερτριπλασιάζουν το κόστος της κιλοβατώρας στο ρεύμα (χωρίς εκπτώσεις / επιδοτήσεις κ.λπ.), φουσκώνοντας αντίστοιχα και τους λογαριασμούς.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται και η τιμή του φυσικού αερίου, που χθες διαμορφωνόταν κοντά στα 90 ευρώ / μεγαβατώρα στις διεθνείς αγορές (ολλανδική πλατφόρμα TTF), ενώ και το πετρέλαιο (τύπου brent) κινούνταν χθες πέριξ των 85 δολαρίων / βαρέλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *