Κατηγορίες

Αρνείται ο δήμος Αγρινίου την μεταφορά σκουπιδιών του δήμου Μεσολογγίου στον ΧΥΤΑ Στράτου- ζητά ανάκληση της διαταγής

Την ανάκληση της απόφασης που διατάσσει τη μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Μεσολογγίου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Στράτου, ζητά ο Δήμος Αγρινίου και ο ΦΟΔΣΑ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναλυτικά και τεκμηριωμένα αναφέρεται στο αίτημα η απόφαση τυγχάνει ακυρωτέα καθώς ο ΧΥΤΑ Στράτου ΔΕΝ δύναται να δεχτεί τις ποσότητες ΑΣΑ του Δήμου Μεσολογγίου. Η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας στον ΧΥΤΑ, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση κορεσμού όπως άλλωστε αποδεικνύεται από το Σχέδιο Αντιμετώπισης Βλαβών του αναδόχου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Στράτου, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση του ΧΥΤΑ και οι δυσμενέστατες συνέπειες που θα επιφέρει τυχόν επιβάρυνσή του με τα απορρίμματα του Δήμου Μεσολογγίου.
Επιπλέον, θεμελιώνεται λόγος ακύρωσης καθώς δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για τη μεταφορά των ΑΣΑ με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το δίκαιο διαχείρισης των αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο, και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνει ανάκληση της απόφασης είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρείται η απαίτηση της νομοθεσίας για προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του αρμόδιου φορέα διαχείρισης των ΧΥΤΑ.

Επιπρόσθετα, καταστρατηγείται η υποχρέωση σύστασης χρηματικής εγγύησης ή ασφάλειας, η οποία ουδόλως προβλέπεται αν και θεωρείται απαραίτητη για κάθε μεταφορά φορτίου αποβλήτων που προορίζονται για τελική διάθεση στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Με τα δεδομένα αυτά, η απόφαση θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα καθώς στερείται νομιμότητας και βασιμότητας και είναι βέβαιο ότι θα ακυρωθεί σε ενδεχόμενη προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια, σύμφωνα με τον δήμο Αγρινίου.

Στον Δήμο Αγρινίου τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οι βάσεις για αποτελεσματικότερη οργάνωση με σημαντικές επενδύσεις και έργα που δίνουν λύσεις στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην προστασία της δημόσιας υγείας με παρεμβάσεις υψηλής αξίας για το περιβάλλον και τους πολίτες. Δεν θα δεχθούμε αποφάσεις που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και αντιστέκονται στη λογική.

agriniopress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *