Κατηγορίες

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης & η οικογένειά του βορά στους νεοναζί

Απειλές δέχεται ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης στη θάλασσα της ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος και η οικογένειά του στην Αθήνα φαίνεται ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο των νεοναζί, των ρατσιστών και των μισαλλόδοξων, με αιχμή δημοσίευμα του Capital.gr, εναντίον του οποίου κατέθεσε εξώδικο, της Α.Ε., της διευθύντριας σύνταξης Μαρίσης Μπαλιούση και του συντάκτη Θεόδωρου Γιάνναρου, ο οποίος στις 15 Νοεμβρίου του 2021 έγραφε μεταξύ άλλων ότι: «Κάποιοι τραγελαφικοί όμως Ιάσονες, μέλη δύσοσμων ΜΚΟ, βολεμένοι, καλοταϊσμένοι και αδρά πληρωμένοι, θα ήθελαν σίγουρα να μην ξέρουμε, και για τον λόγο αυτό, με κροκοδείλια δάκρυα προσπαθούν να παραπλανήσουν, με δικές τους αυθαίρετες εκδοχές made in Turkey, περί του ‘Δικαίου της Θάλασσας’ φθάνοντας στο σημείο να λένε πως… η υποχρέωση διάσωσης ανθρώπων, που μπαίνουν με το έτσι θέλω και χωρίς άδεια εισόδου στη χώρα μας, είναι υπέρτερη… της φύλαξης των συνόρων μας».

Η Mediterranea Saving Humans, η ΜΚΟ της οποίας είναι μέλος και επικεφαλής της ομάδας διάσωσης στη θάλασσα ο Ι. Αποστολόπουλος, καταγγέλλει, από την πλευρά της, την αναδημοσίευση της διεύθυνσης και της φωτογραφίας της κατοικίας του Αποστολόπουλου και της οικογένειάς του που δημοσίευσε ελληνικός ιστότοπος από νεοναζιστικούς λογαριασμούς, γεγονός που προκάλεσε κύμα αλληλεγγύης προς τον Έλληνα διασώστη και καταγγελίας των απειλών που δέχεται.

Ο Ι. Αποστολόπουλος βρίσκεται σε αποστολή διάσωσης στα ανοιχτά της Λιβύης και είναι δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς μαζί του, αλλά ο επικεφαλής αποστολών διάσωσης της ΜΚΟ MSH Λούκα Καζαρίνι δήλωσε στην ΑΥΓΗ ότι «ο Ιάσονας από τις 6.10 το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται μαζί με το σκάφος μας Mare Jonio στα ανοιχτά της Λιβύης και έχει αναλάβει για άλλη μια φορά να συντονίζει την ομάδα διάσωσης των ανθρώπων στη θάλασσα. Ο Ιάσονας σώζει ανθρώπους και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί τους νεοναζί, τους ρατσιστές και τους μισαλλόδοξους. Πολλά μωρά, μικρά παιδιά και έγκυοι γυναίκες ζουν χάρις στις προσπάθειες της ομάδας του Ιάσονα και των άλλων ΜΚΟ. Παράλληλα όμως, καταγγέλλει και την πολιτική των παράνομων απωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία, με στοιχεία και αποδείξεις που δεν αρέσουν σε πολλούς. Γνωρίζοντας τον ανθρωπισμό και το θάρρος του δεν μπορούμε παρά να είμαστε στο πλευρό του θεωρώντας ότι οι απειλές εναντίον του είναι απειλές εναντίον όλων μας».

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη θάλασσα τρία σκάφη διάσωσης από τις ΜΚΟ, γιατί τα κράτη δεν ενδιαφέρονται να σώσουν τους ανθρώπους. Ο Ιάσονας είναι σε ένα από αυτά και κάνει το καθήκον του σαν άνθρωπος. Για τον λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στον Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη θεωρώντας ότι είναι καθήκον του ελληνικού κράτους να προστατεύσει τον Αποστολόπουλο και την οικογένειά του», συμπλήρωσε ο Καζαρίνι, που βρέθηκε στο στόχαστρο της ιταλικής Δικαιοσύνης για να αθωωθεί πανηγυρικά για τις διασώσεις στη θάλασσα. Ο Αποστολόπουλος και το Mare Jonio ξεκίνησαν τις αποστολές τους μετά από ένα έτος, μετά από αφάνταστες δικαστικές περιπέτειες και έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις ιταλικές αρχές και τις ευχές του Πάπα Φραγκίσκου, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους εκθειάζοντας το ανθρωπιστικό έργο τους. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, στη Μεσόγειο χάθηκαν τουλάχιστον 2.041 ζωές το 2021, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει τις 28, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο δύο άνθρωποι να πνίγονται καθημερινά προσπαθώντας να μπουν στο «φρούριο Ευρώπη».

H επιστολή της ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans στον  Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη

Προς τον κ. πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ. Θεόδωρο Μ. Πασσά

Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη, Λεωφόρος Τζ. Ροσίνι

00198 Ρώμη

Μπολόνια 19.1.2022

Αγαπητέ κύριε πρέσβη Θεόδωρε Μ. Πασσά,

Σας γράφουμε για να θέσουμε στην προσοχή σας ένα γεγονός που μας έχει συνταράξει και ανησυχήσει και αφορά την ασφάλεια και την πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα ενός συμπολίτη σας, του Ιάσονα Αποστολόπουλου, και της οικογενείας του που ζει στην Αθήνα. Ο Ιάσων Αποστολόπουλος είναι μέλος του συλλόγου μας, για τον οποίο εργάζεται επίσης ως συντονιστής διάσωσης στις δραστηριότητες πολιτικής έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο. Στις 16 Ιανουαρίου, γνωστός ιστότοπος δημοσίευσε ένοχα τη διεύθυνση και τη φωτογραφία του σπιτιού του μέλους του συλλόγου μας, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά του και εκθέτοντάς τον σε σοβαρούς κινδύνους. Πράγματι λογαριασμοί ναζιστών αναδημοσίευσαν αυτές τις πληροφορίες, με προφανή απειλητική πρόθεση, εκθέτοντας τον ίδιο και την οικογένειά του σε σοβαρούς κινδύνους επιθέσεων και εκφοβισμού.

Τους τελευταίους μήνες ο Ιάσων Αποστολόπουλος απειλείται συνεχώς και στοχοποιήθηκε λόγω του ανθρωπιστικού του έργου διάσωσης στη θάλασσα και των καταγγελιών του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά γυναικών, ανδρών, μεταναστόπουλων και αιτούντων ασύλου. Κύριε πρέσβη, σας ζητάμε να παρέμβετε προς την κυβέρνησή σας για να διασφαλίσετε την προστασία του μέλους του συλλόγου μας και της οικογένειάς του και να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσετε τις απειλητικές και εκφοβιστικές δραστηριότητες ακροδεξιών ομάδων και ατόμων. Πάρα πολλές φορές έχουμε θρηνήσει τα θύματα αυτών των επιθέσεων στην Ελλάδα από τις επιθέσεις αυτών των εγκληματικών ομάδων.

Η ένδοξη ιστορία της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης από τη δικτατορία της υπέροχης χώρας σας δεν μπορεί να αμαυρωθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις στους καλύτερους πολίτες σας. Είμαστε, φυσικά, στη διάθεσή σας για να σας συναντήσουμε εάν το επιθυμείτε και είμαστε σίγουροι ότι εσείς, με την ευαισθησία σας, θα δώσετε προσοχή σε αυτά που σας γράφουμε σήμερα. Αναμένοντας την ευγενική απάντησή σας, σας στέλνουμε τους καλύτερους χαιρετισμούς μας.

Το προεδρείο της Mediterranea Saving Humans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *