Κατηγορίες

WWF: Πάνω από 200 νέα είδη ζωής ανακαλύφθηκαν στη Νοτιοανατολική Ασία – Πολλά υπό εξαφάνιση

Νέα έκθεση της περιβαλλοντικής ΜΚΟ WWF έδειξε 224 νέα είδη ζωής στην περιοχή της Ευρύτερης Μεκόνγκ στην Νοτιοανατολική Ασία, το 2020. Ανάμεσά τους, σαλαμάνδρες με κέρατα, ανθεκτικά στην ξηρασία μπαμπού, μαϊμούδες με μακριά χέρια, φίδια που αλλάζουν χρώμα στο φως του ηλίου, βάτραχοι με μεγάλα κεφάλια, ψάρια κ.α. είδη, τα οποία απειλούνται σοβαρά από την καταστροφή των οικοσυστημάτων από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι 224 ανακαλύψεις υπογραμμίζουν την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, το Λάος, την Καμπότζη και το Βιετνάμ, σημείωσε ο WWF.ADVERTISING

Ταυτόχρονα όμως, η έκθεση υπογραμμίζει και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή σε κατακερματισμένα και υποβαθμισμένα φυσικά περιβάλλοντα, την ώρα που ειδικοί και επιστήμονες κάνουν εκκλήσεις για την προώθηση της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διασωθεί η υπάρχουσα ζωή, ανακοίνωσε το WWF.

Και πρόσθεσε ότι οι ανακαλύψεις στη Μεκόνγκ «την αναδεικνύουν ως θύλακα για την βιοποικιλότητα και την επιστημονική εξερεύνηση». Όμως, η περιβαλλοντική οργάνωση χτύπησε «καμπανάκι» για τις καταστροφικές συνέπειες της επιχειρηματικής και βιομηχανικής ανάπτυξης στην περιοχή εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

«Πολλά είδη εξαφανίζονται πρώτου καν ανακαλυφθούν, καθώς είτε μετακινούνται είτε δεν επιβιώνουν από την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος ή τις ανθρωπογενείς ασθένειες, το κυνήγι και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων», επισημαίνει η έκθεση της WWF.

Το ξέσπασμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που έφερε έκαμψαν αυτή τη διαδικασία για ένα διάστημα αναφέρει περυσινή έκθεση του ΟΗΕ, όμως με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στις χώρες της περιοχής η επικίνδυνη δραστηριότητα που απειλεί την άγρια ζωή της Νοτιοανατολικής Ασίας κερδίζει ξανά έδαφος.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *