Κατηγορίες

Η πιτσαρία του Ιμπραΐμ, μετανάστη στην Ιταλία, βραβεύεται και «νικάει» τον ρατσισμό

Ο Ιμπραήμ μετανάστευσε στην Ιταλία από την Μπουρκίνα Φάσο σε ηλικία 12 ετών. Η ζωή στην Ιταλία μόνο εύκολη δεν ήταν με τον ρατσισμό να είναι εμφανής σε κάθε του βήμα.

Πριν ανοίξει το μικρό κατάστημα στο κέντρο του Τρέντο πριν από 3 χρόνια, οι ντόπιοι τον προειδοποίησαν: «Ένας μαύρος πίσω από τον πάγκο θα διώξει κάθε πελάτη μακριά».

Όπως φάνηκε οι ρατσιστές διαψεύστηκαν και στα τέλη του 2021 η πιτσαρία του 30χρονου ονομάστηκε μία από τις 50 καλύτερες στον κόσμο. Το 50TopPizza.it αποκαλεί τη ζύμη του Ιμπραήμ «τέλεια ζυμωμένη» και τις συνταγές «ευφάνταστες».

Μεγαλώνοντας σε απόσταση 4 ωρών με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, την Ουαγκαντούγκου, ο Ιμπραήμ και οι γονείς του ζούσαν χωρίς ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Αναζητώντας δουλειά, ο πατέρας του Ιμπραήμ μετανάστευσε στην Ιταλία. Ακολούθησε αργότερα η οικογένεια.

Όταν έφτασε στον ορεινό βόρειο τμήμα της Ιταλίας το 2004, ο Ιμπραήμ λέει ότι ήταν ο μόνος μαύρος μαθητής στο σχολείο και απομονώθηκε ακόμα περισσότερο λόγω του τραυλισμού.

Ως έφηβο ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο. Εκεί ανέπτυξε το πάθος του για το ψήσιμο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ιμπραήμ έμαθε μόνος του πώς να φτιάχνει πίτσα. Έχοντας δουλέψει στο ζαχαροπλαστείο, είχε βαρεθεί τα γλυκά και αποφάσισε να ασχοληθεί με τις αλμυρές γεύσεις.

“Μόλις ξεπέρασα τον τραυλισμό μου, ήμουν ελεύθερος. Μετά από αυτό, ήξερα ότι μπορούσα να αντιμετωπίσω τα πάντα.”, παραδέχεται ο ίδιος.

Τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα δυστυχώς παραμένουν επίσης έντονα στην Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια, οι Ιταλοί πέταξαν μπανάνες στον πρώτο μαύρο κυβερνητικό υπουργό της Ιταλίας, Cécile Kyenge, και στον ιταλικής καταγωγής ποδοσφαιριστή, Mario Balotelli.

Ο σημερινός πρόεδρος της περιοχής Trentino-Alto Adige/Südtirol είναι μέλος του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού πολιτικού κόμματος Lega του Βορρά. Οι πινακίδες της βιτρίνας του καταστήματος του Ιμπραήμ έχουν υποστεί βανδαλισμούς και έχουν εμφανιστεί φωτογραφίες στα social media με εφήβους που στέκονται έξω από το εστιατόριο και κάνουν άσεμνες χειρονομίες.

«Τα μεγάλα πράγματα ξεκινούν ελάχιστα», λέει ο Ιμπραήμ. “Αν δοθεί αρκετή φροντίδα και αξία, το φαγητό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Είναι μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων – ένας τρόπος για να βιώσετε ευχάριστα κάτι νέο. Αυτή η εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανοχή και κατανόηση.

«Μόλις γευτούν την πίτσα μου, κάθε κρίση εξαφανίζεται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *