Κατηγορίες

Τα αγροτικά μπλόκα πληθαίνουν σε Θεσσαλία, Αργολίδα και Αιτωλοακαρνανία

Σε Θεσσαλία, Αργολίδα και Αιτωλοακαρνανία, αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν πραγματοποιήσει συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση του κλάδου τους, τις συνεχόμενες ανατιμήσεις και την καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγων των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο κόμβος της Νίκαιας αποτελεί σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων και παράλληλα πραγματοποιείται συμβολικός αποκλεισμός της ΠΑΘΕ. Η πρώτη συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα που πραγματοποιούν οι αγρότες βρίσκεται σε εξέλιξη στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας.

Τετρακόσια τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην είσοδο προς Λάρισα μετά τον κόμβο της Νίκαιας και στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί ισχυρός αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, που βγήκαν, για άλλη μία φορά στους δρόμους, διεκδικώντας αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση τους.

Επιπλέον απαιτούν να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το σημείο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κινητοποίηση επί της Εθνικής Οδού. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δήλωσε: «Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας για την επιβίωση που για ακόμα μία φορά δίνετε, στέλνοντας μήνυμα συνεχούς κι ανυποχώρητης αγωνιστικής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική». Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, η οποία χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς και εκτός πραγματικότητας όλες αυτές τις εξαγγελίες. Όχι απλά εμπαίζουν τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος αγωνιά για το μέλλον των ιδίων και της υπαίθρου, αλλά αποδεικνύουν περίτρανα ότι όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, δεν είναι μόνο τελείως άσχετοι, αλλά δυστυχώς είναι και επικίνδυνοι για τους αγρότες». «Προσχηματικά και αναποτελεσματικά τα μέτρα της Ν.Δ. για τους αγρότες», τονίζει και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Αργολίδα

Οι αγρότες- μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας πραγματοποίησαν κινητοποίηση και ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου από Μυκήνες προς Άργος και Ναύπλιο.

Μεταξύ των αιτημάτων τους, οι αγροκτηνοτροφικοί παραγωγοί της Αργολίδας ζητούν:

-Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα, «να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό».
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο αγροτικό ρεύμα.
-Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
-Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα την Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, αγροτοκτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας συγκεντρώθηκαν στη Συκιά κινήθηκαν προς το Χαλίκι Αιτωλικού, κοντά στο Κεφαλόβρυσο. Φτάνοντας εκεί, επιχείρησαν με τα τρακτέρ να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού ώστε να αποκλείσουν ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Οι αστυνομικές αρχές ωστόσο δεν εμπόδισαν την είσοδό τους στην Ιόνια Οδό, έχοντας παρατάξει μια κλούβα των ΜΑΤ στο σημείο του κόμβου που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο. Όπως μεταδίδει τοπική ιστοσελίδα, οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις «κυβερνητικές εντολές» με τις «διαβουλεύσεις» να γίνονται σε ελαφρώς τεταμένο κλίμα.

Στις 13.15 οι αγρότες απέκλεισαν προσωρινά (για μισή ώρα) την Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διεκδικεί:

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
-Να μην υπάρξει καμιά επίπτωση σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΕ των αγροτοκτηνοτρόφων στον νομό, σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι για τις ενστάσεις!
-Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *