Κατηγορίες

Από τον Ρασκόλνικοφ στους αδελφούς Καραμάζοβ: Ποιος πραγματικά ήταν ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι;

Ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι σίγουρα δεν ήταν ένας συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Δεν γνώριζε συμβιβασμούς στις επιθυμίες του και ακολουθούσε πιστά το ένστικτο και τα ιδεώδη του.

Αναντίρρητα, πρόκειται για μία κορυφαία συγγραφική μορφή και τα βιβλία του αποτελούν ορόσημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η ζωή, όμως, δεν του χαρίστηκε απλόχερα, καθώς του επεφύλαξε τις μεγαλύτερες αντιθέσεις.

Ο Ντοστογιέφσκι, με καλλιτεχνικές ανησυχίες από τα γεννοφάσκια του, από τη θαλπωρή της αριστοκρατίας βρέθηκε εξόριστος στη Σιβηρία. Τα δεινά της πολυτάραχης ζωής του, αλλά και των επιλογών του επηρέασαν βαθιά την κοσμοθεωρία και το έργο του. Ενώ πάντα, τα όνειρά του για το μέλλον θα στοίχειωνε η εύθραυστη υγεία του.

Και ακριβώς αυτό σφυρηλάτησε τόσο αριστοτεχνικά το έργο του. Προικισμένος με ένα παροιμιώδες ταλέντο στη συγγραφή, βρήκε καταφύγιο στις ιστορίες του και σε αυτές αποτύπωσε τους πιο χαρακτηριστικούς ήρωες κάθε κοινωνίας, συνθέτοντας τα πάντα σύγχρονα αριστουργηματικά ψυχογραφήματα.

Η επίδραση του Ντοστογιέφσκι είναι σημαντική και στη διαμόρφωση της ποπ κουλτούρας διαχρονικά. Ο ίδιος είχε άπειρες επιρροές από τον Shakespeare, τον Hugo και τον Cervantes, μέχρι και τον Byron, τον Kant, τον Gogol και τον Bakunin.

Έτσι και ο ίδιος επηρέασε ακόμη περισσότερους συγγραφείς. Επίσης, ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας συνήθιζε να λέει: «Η ψυχή γιατρεύεται όταν είσαι κοντά σε παιδιά». Ίσως, γιατί η παιδική του ηλικία είχε σημαντικό αντίκτυπο σε όλον τον ενήλικο βίο του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 141 ετών από τον θάνατο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε τις πιο μύχιες πλευρές του χαρακτήρα του, όπως αποτυπώνονται στο άκρως επιμελημένο έργο του που παρουσιάζει το Public.

Και είναι σίγουρα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμπλουτίσετε τη βιβλιοθήκη σας, αλλά και την ψυχή σας με τα πολύτιμα «διαμάντια», την πολύ σημαντική πνευματική προίκα που μας άφησε η πένα του!

Φίοντορ Ντοστογιέφσκι-Ο πιο ποπ φιλόσοφος που έζησε ποτέ!

Οι «σταθμοί» της ζωής και του έργου του:

Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1821 και έφυγε από τη ζωή στις 9 Φεβρουαρίου 1881.

Γεννήθηκε στη Μόσχα από βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια και διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα, ήδη στη νηπιακή ηλικία, από τη μητέρα του.
Το 1833 οι γονείς του τον έστειλαν οικότροφο σε ένα Γαλλικό σχολείο, στου οποίου το κλίμα δεν ταίριαξε ποτέ.

Το 1838 εστάλη οικότροφος στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Μηχανικών της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί γρήγορα κατάλαβε πως οι θετικές επιστήμες δεν τον ενδιέφεραν, καθώς προτιμούσε τις καλές τέχνες, όπως η ζωγραφική και η γλυπτική.

Λίγο πριν ο Ντοστογιέφσκι κλείσει τα 18 του χρόνια, ο πατέρας του δολοφονείται. Τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες επιληπτικές κρίσεις, ενώ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον τζόγο.

Το 1843 έγινε υπολοχαγός μηχανικός, ενώ παράλληλα στράφηκε στη λογοτεχνία, μεταφράζοντας έργα ξένων λογοτεχνών, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Το 1846 κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία «Ο φτωχόκοσμος», το πρώτο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, το οποίο ο διάσημος κριτικός της εποχής, Vissarion Belinsky, χαρακτήρισε ως το πρώτο «κοινωνικό μυθιστόρημα» της Ρωσίας.

Ο Ρώσος συγγραφέας, αμέσως μετά, παραιτείται από τη στρατιωτική του θέση και σύντομα εκδίδει το δεύτερο μυθιστόρημά του. «Ο σωσίας» έλαβε αρνητικές κριτικές και η υγεία του συγγραφέα γνωρίζει νέα επιδείνωση, με επιληπτικά επεισόδια.

Ακολουθεί μια σειρά αποτυχημένων εκδόσεων, τα οικονομικά προβλήματα του Ντοστογιέφσκι αυξάνονται, ενώ την ίδια χρονική περίοδο γνωρίζει ιδεολογικά και τον σοσιαλισμό.

Ο Ντοστογιέφσκι συνελήφθη το 1849 και πέρασε 8 μήνες στη φυλακή, όπου καταδικάστηκε και σε θάνατο. Τελικά, εστάλη εξόριστος στη Σιβηρία για καταναγκαστικά έργα για τέσσερα χρόνια. Στις 14 Φεβρουαρίου 1854 αφέθηκε ελεύθερος.

Το 1857 παντρεύτηκε για πρώτη φορά. Ο γάμος του, όμως, ήταν αρκετά δυστυχής και η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού αρκετά κακή. Ο δεύτερος γάμος του ήρθε το 1867.

Το 1866 εκδόθηκαν τα δύο πρώτα μέρη από το «Έγκλημα και Τιμωρία» στις σελίδες του λογοτεχνικού περιοδικού The Russian Messenger.
Τον Ιανουάριο του 1869 εκδόθηκε ένα ακόμα σπουδαίο έργο, το μυθιστόρημα «Ο ηλίθιος».

Σημαντικό έργο του είναι, επίσης, το «Οι δαιμονισμένοι», το οποίο δημοσιεύθηκε μεταξύ 1871 και 1872.

Το αριστούργημά του, όμως, για πολλούς είναι το «Αδερφοί Καραμάζοβ», το οποίο ο Sigmund Freud αποκάλεσε «το πιο υπέροχο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ».

Άλλα εξίσου σημαντικά έργα του συγγραφέα είναι: «Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου-Λευκές νύχτες», «Ο Παίκτης», «Το υπόγειο».

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι - Ο παίκτης - € 3,00 - Vendora.gr


Πηγή:iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *