Κατηγορίες

Απευθείας αναθέσεις 6,65 δισ. σε 22 μήνες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση των «αρίστων» σύμφωνα με τα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) στο 18μηνο (από 1-1-2020 έως 30-6-2021) έκανε απευθείας αναθέσεις ύψους 2,17 δισ. ευρώ και αναθέσεις με διαδικασίες κλειστού τύπου – δηλαδή διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και κλειστή διαδικασία – ύψους 2,73 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μην ενισχύσει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» και ότι οι όποιες κινήσεις θα είναι συνετές στη διαχείριση των οικονομικών. Μόνο που τα στοιχεία τον διαψεύδουν.

Όπως αναφέρει το ieidiseis το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ που είχε δαπανηθεί στο 18μηνο ως τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο αφορά συμβάσεις για αγορά υπηρεσιών, προμηθειών και μελετών, είχε εκτοξευθεί στο τέλος Οκτωβρίου στα 6,65 δισ. Ευρώ, καθώς από τον Ιούλιο του 2021 ως και τον Οκτώβριο το ύψος των απευθείας αναθέσεων ανέρχεται στα 1,75 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι άνω του 90% των συμβάσεων αυτών υπογράφηκαν με τη γενική διαδικασία απευθείας αναθέσεων (αρ. 118/αρ. 328) και όχι με την έκτακτη λόγω κορωνοϊού. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του κ. Τσίπρα την περασμένη Τρίτη πως «αυτός που έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, 1 δισ. σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και 7 δισ. σε εξοπλιστικά, μας λέει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει μισθωτούς και επαγγελματίες απέναντι στην κρίση της ακρίβειας».

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις φρεγάτες και τα Rafale όσο και στην περιοδεία του στη Νέα Ιωνία επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τους πολίτες πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά και επαγγελματίες τη στιγμή που κάνει απευθείας αναθέσεις 5 δισ. ευρώ, 1 δισ. σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και 7 δισ. σε εξοπλιστικά.

Στα αρχεία που ακολουθούν μπορείτε να δείτε το ύψος των αναθέσεων που έγιναν με κλειστού τύπου διαδικασία (πίνακας 1) και με απευθείας ανάθεση (πίνακας 2).

πίνακας_1 απευθείας αναθέσεις

πίνακας 2_ απευθείας αναθέσεις

Επίσκεψη Τσίπρα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι την Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση.

thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *