Κατηγορίες

20 Σύλλογοι-φορείς του Μεσολογγίου ζητούν να μην διαμελιστεί η Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Είκοσι σύλλογοι και φορείς της περιοχής του Μεσολογγίου με κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την αντίθεσή τους, στα σενάρια για διαμελισμό της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

«Αυτές τις ημέρες γίνεται πάλι συζήτηση σε πολλούς χώρους και σαλόνια για την ανάγκη χωρισμού της Μητροπόλεώς μας. Η ίδια συζήτηση γίνονταν και το 2005, όταν χήρεψε και πάλι ο Μητροπολιτικός Θρόνος. Τώρα δεν συζητιέται μόνο ο διαμοιρασμός της Μητροπόλεώς μας σε δύο μέρη-ανατολικό και δυτικό αλλά και η εγκληματική-ιστορικά και κοινωνικά- απόσπαση εδαφών – του Γαλατά, της Μακρυνείας και του Θέρμου – υπέρ της Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Είναι πολλοί αυτοί, οι οποίοι για διαφόρους λόγους προβάλλουν διάφορες ανάγκες :

Να αποκτήσει έδρα Μητροπόλεως η γειτονική μεγάλη Πόλη αφού ήδη έχει τόσες άλλες έδρες
Να μη μένει χωρίς σωστή διαποίμανση το χριστεπώνυμο πλήρωμα των απομακρυσμένων από το Μεσολόγγι περιοχών της Μητροπόλεως
Να ενισχυθεί οικονομικά η Μητρόπολη Ναυπάκτου με την απόσπαση κάποιων περιοχών από την δική μας Μητρόπολη
Και είναι πολλοί εκείνοι , οι οποίοι δημοσίως διακηρύσσουν, ότι μια τέτοια απόφαση ανήκει στην Εκκλησία και δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε οι πιστοί ενώ κρυφίως εργάζονται για την επίτευξη του χωρισμού.

Και όπως πάντα κρύβονται οι βουλευτές και Περιφερειάρχες και Νομάρχες ενώ κάποιοι ενεργούν κρυφά υπέρ του ίδιου σκοπού.

Και ο τοποτηρητής της έδρας αναμένοντας να αποκτήσει νέες Επαρχίες περιοδεύει στην επαρχία Μεσολογγίου και Τριχωνίδος.

Το 2005 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κκ Χριστόδουλος άκουσε την φωνή της Ιεράς Πόλεως, των 26 συλλόγων μας, του Δημάρχου και όλων των τότε δημοτικών παρατάξεων και δεν προχώρησε στην ικανοποίηση παρόμοιων σχεδίων παρ’ότι πιεζόταν πανταχόθεν. Τότε, όταν τον επισκεφτήκαμε, μας βεβαίωσε δακρύζοντας, ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να διαπράξει μια τέτοια πράξη εναντίον της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου , του λίκνου της Επανάστασης και της Ελευθερίας μας.

Μετά από εκείνη την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ελπίζαμε, ότι ο κίνδυνος είχε περάσει οριστικά αλλά διαψευδόμαστε.

Ζητούμε λοιπόν από τον τωρινό Αρχιεπίσκοπο να μιμηθεί τον τότε και να κωφεύσει στους εισηγητές μιας τέτοιας ασεβούς προς την Ιερά Πόλη πράξεως. Και να τολμήσουμε να παρατηρήσουμε, ότι η Εκκλησία πάντα υποστηρίζει τον σεβασμό προς την Παράδοση και την Ιστορία και όχι το αντίθετο.

Απαιτούμε δε από τους βουλευτές και την Αντιπεριφερειάρχη και τον Περιφερειάρχη και όλους τους άλλους αιρετούς εκπροσώπους μας να μην κρύβονται αλλά να δηλώσουν καθαρά την αυτονόητη υποστήριξή τους προς την παραμονή της Μητροπόλεως ως έχει.

Παρά το γεγονός , ότι δεν χρειάζεται να εκθέσουμε λόγους υποστήριξης αυτού του αιτήματος, αυτής της απαίτησης , σημειώνουμε τα ακόλουθα :

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου δεν είναι μια οποιαδήποτε Πόλη, είναι η καρδιά της Επανάστασης, είναι ο βασικός συντελεστής της Απελευθερώσεώς μας και η σημασία της δεν έχει σχέση με τον τωρινό πληθυσμό της
Ο εμφανιζόμενος μεγάλος πληθυσμός γειτονικής πόλεως έχει δημιουργηθεί και από προσάρτηση εδαφών της Επαρχίας Μεσολογγίου.
Ο Μητροπολιτικός Θρόνος έχει κτιστεί επάνω στα οστά του Ιωσήφ Ρωγών και των ιερέων και των εκατοντάδων πιστών του Σταυρού και έχει ποτιστεί με το αίμα των προγόνων μας . Και όταν μιλάμε για προγόνους δεν μιλάμε γενικά αλλά αναφερόμαστε στους συγκεκριμένους χιλιάδες δικούς μας Μεσολογγίτες και γείτονες προγόνους.

Η έδρα της Μητροπόλεως μετά την Απελευθέρωση δεν ορίστηκε με κριτήρια πληθυσμιακά ή αποστάσεων αλλά με κριτήρια Αγωνιστικά . Δεν μετατίθεται λοιπόν ούτε τέμνεται ούτε προσαρτάται.
Αν πριν από 50 ή 100 χρόνια ήταν δυνατή η διαποίμανση των πιστών, όταν οι μητροπολίτες μετακινούνταν επί όνων ή ημιόνων, πως δυσκόλεψε τώρα, όταν μετακινούνται με μεγάλα οχήματα επί συγχρόνων οδών ;;
Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε πόσες είναι οι έδρες Μητροπόλεων σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμό από άλλες στον ίδιο Νομό. Και βεβαίως δεν ξεχνάμε την Μητρόπολη και τον Νομό Αργολίδος με έδρα το Ναύπλιο , που είναι πολύ μικρότερο από το Άργος.
Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε σελίδες για να υποστηρίξουμε τον οφειλόμενο προς την Ιερά Πόλη σεβασμό, που δεν είναι σεβασμός προς πολλούς ή λίγους ψηφοφόρους αλλά σεβασμός προς την Ιστορία, τις Παραδόσεις μας, την Επανάσταση.

Δεν χρειάζεται επίσης να γράψουμε , ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο, για να γίνει το αυτονόητο :

Διατήρηση της Μητροπόλεως ως έχει με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Οι Σύλλογοι :

Αδελφότητα των Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων

Αρχαιολογική και Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος

Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Σύλλογος Φίλων του Ραδιοφωνικού Σταθμού

Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου

Λαογραφικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Σύλλογος Πανηγυριστών ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ

Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας

Αερολέσχη Μεσολογγίου

Φίλοι της Λιμνοθάλασσας

Κίνηση Πολιτών Μεσολογγίου

Σύλλογος Γυναικών Η ΘΥΣΙΑ

Σύλλογος Ιεροψαλτών

Ποδηλατικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Κυνηγετικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Φίλοι του Ραδιοφώνου

Φίλοι του Πανεπιστημίου

Σύλλογος Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού

ΕΡΩ Μεσολογγίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *