Κατηγορίες

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2022- μηνύματα για τις γυναίκες της Ουκρανίας- την έκρηξη της έμφυλης βίας & τις γυναικοκτονίες

Στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά, καμία μόνη. Σπάσε τη σιωπή απέναντι σε όλες τις καταπιέσεις. Με τις εργάτριες, σεξεργάτριες, μετανάστριες είμαστε μαζί. Ενάντια σε έμφυλες διακρίσεις, σεξισμό. Ενάντια σε πόλεμο και φτώχεια, βία, θεσμικό σεξισμό.

H πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. H 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Στις 8 Μαρτίου 1857, εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία κ στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία με αιτήματα: Δεκάωρη εργασία, αίθουσες εργασίας φωτεινές κ με κανόνες υγιεινής που τηρούνται, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών κ των ραφτών.

Το 1913 οι Ρωσίδες όρισαν την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία). Παρόλο που υπήρξαν κάποιες απεργίες, πορείες και άλλες διαμαρτυρίες από γυναίκες κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι το 1914, καμία από αυτές δεν συνέβη στις 8 Μαρτίου. Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες. Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.

Διεθνής Αμνηστία: Τα δικαιώματα των γυναικών «υπέστησαν επίθεση» το 2021

Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών υπέστησαν «επίθεση» την περασμένη χρονιά, που συνεχίζεται φέτος, καταγγέλλει με ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

«Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 συνωμότησαν για να συντρίψουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών», στηλιτεύει η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Αμνηστίας.

Στην ανακοίνωση, που η οργάνωση δημοσιοποιεί τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η κυρία Καλαμάρ επισημαίνει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού και η περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, ήταν ανάμεσα στα κυριότερα γεγονότα που έπληξαν τα δικαιώματα των γυναικών.

Καθεμιά από τις εξελίξεις αυτές τα υπονόμευσε σοβαρά, πόσο μάλλον αν «εξεταστούν όλες μαζί», κρίνει πως επείγει «να υψώσουμε το ανάστημά μας» για να αντιμετωπιστεί «αυτή η παγκόσμια επίθεση εναντίον της αξιοπρέπειας των γυναικών και των κοριτσιών».

Κατέταξε ακόμη «την ευρεία σεξουαλική βία που χαρακτήρισε την ένοπλη σύρραξη στην Αιθιοπία», «την επίθεση εναντίον του δικαιώματος της άμβλωσης και της πρόσβασης σε αυτή στις ΗΠΑ», καθώς και την απόφαση της Τουρκίας «να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» στις αρνητικές εξελίξεις, καλώντας κυβερνήσεις που έλαβαν αποφάσεις οι οποίες πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών να τις ανακαλέσουν.

Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από σωματεία και συλλογικότητες, Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 2022.
Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από σωματεία και συλλογικότητες, Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 2022.
Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από σωματεία και συλλογικότητες, Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 2022.
Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από σωματεία και συλλογικότητες, Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 2022.
Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από σωματεία και συλλογικότητες, Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 2022.

Θεσσαλονίκη: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αθήνα:

Δυναμική και μαζική ήταν η πορεία που πραγματοποίησαν γυναικείες οργανώσεις στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Γυναίκες και άντρες κρατούν πολύχρωμα μπαλόνια κι έχουν γεμίσει με χρώμα τους δρόμους. Γυναίκες σήκωσαν την ουκρανική σημαία, και με πλακάτ στα χέρια συμπαραστέκονται στις γυναίκες της Ουκρανίας, καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή.

Συμμετέχουμε σε όλες τις διαδηλώσεις και εκδηλώσεις την 8η Μάρτη σε όλες τις πόλεις.

6.00μμ φεμινιστική συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, με δρώμενα για τα γυναικεία δικαιώματα και Τραγούδια από την Ανοιχτή Ορχήστρα-Πορεία στις 8/3,τις 6 μ.μ.

thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *