Κατηγορίες

Ο Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος, φέρεται ως υποψήφιος Μητροπολίτης για το Μεσολόγγι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της επόμενης ημέρας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στα χέρια της κυβέρνησης είναι πλέον η κυοφορούμενη διάλυση της ιστορικής Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας με πολλές φωνές στο Μεσολόγγι να διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας πως πάλι υφαρπάζεται από την πόλη η μισή Μητρόπολη σε όφελος του Αγρινίου, με πρόσχημα, τάχα, την ποιμαντική αντιμετώπιση.

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα ως προς την πλήρωση της θέσης του Μητροπολίτη στο Μεσολόγγι, ένα πρόσωπο που συζητείται ολοένα και περισσότερο είναι αυτό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κκ Φιλοθέου, μιας «ήρεμης δύναμης»  με μεγάλο και σημαντικό πνευματικό εκτόπισμα.

Η επιλογή Φιλοθέου φέρεται να βρίσκει σύμφωνους και κάποιους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, σύμφωνα με το ekklisiaonline γεγονός που θα βοηθήσει στο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο λεγόμενο «σπάσιμο»  της Μητρόπολης.

Βιογραφικό

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Θεοδώροπουλος γεννήθηκε το 1963 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Είναι Πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Τομέα της Βυζαντινής Παραδοσιακης Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, ενώ ομιλεί την Αγγλική και Τουρκική γλώσσα. Τέλος κατέχει μεταπτυχιακό στην Πρακτική Θεολογία και Λειτουργική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1982 από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Τιμόθεο και τον Ιανουάριο του 1987 Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Τον Μαϊο του 1987 μετατέθηκε εις Αλίαρτο Βοιωτίας της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, διακονώντας ως Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών (1989-1995) και ως Πρωτοσύγκελος (1995 – 2008).

Το 2002 προσλήφθηκε στις Συνοδικές Υπηρεσίες, διετέλεσε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων. Τα έτη 2002 – 2008 διακονούσε παράλληλα και ως Συνοδικός Γραμματέας και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Το 2008 διορίστηκε Αρχειοφύλαξ της Ιεράς Συνόδου και ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ψυρρή. Το έτος 2009 διορίστηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολοκυνθούς και παράλληλα εξυπηρετούσε λειτουργικά και ποιμαντικά το Αρεταίειο Νοσοκομείο έως της εκλογής του εις Επίσκοπο.

Στις 11 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών, ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η χειροτονία του τελέσθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2019 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμο Β´.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *