Κατηγορίες

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η Κυβέρνηση κόβει παροχές και επιδόματα ανεργίας εν μέσω κρίσης

Εν μέσω οικονομικής ασφυξίας κι ενεργειακής κρίσης, με τους εργαζόμενους να ζουν συνεχώς σε καθεστώς επισφάλειας, η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στο κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και στην απαξίωση του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Δεν υπάρχει όριο στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο Μαξίμου και το Υπουργείο Εργασίας, μετά τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τις αλλαγές σε παροχές και επιδόματα ανεργίας.

Σύμφωνα με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, «εν μέσω της βαθειάς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης, αντί να λάβει μέτρα στήριξης των ανέργων, ανακοίνωσε σήμερα το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και τις παροχές του ΟΑΕΔ».

Όπως υπογραμμίζει, απώτερος σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απαξίωση του ΟΑΕΔ, η περικοπή των προγραμμάτων και επιδομάτων του και ο προσανατολισμός των πόρων της κατάρτισης του Ταμείου Ανάκαμψης προς ιδιωτικά συμφέροντα. Σημειώνει επίσης ότι ο υπουργός ανακοίνωσε σήμερα την «αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ και της πολιτικής κατάρτισης με σχέδιο νόμου «για να συμπληρώσει τη νομοθετική αντεργατική και αντικοινωνική νομοθετική αντιμεταρρύθμισή του».

Η δήλωση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου


Δεν υπάρχει όριο στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Εν μέσω της βαθειάς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης και της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης, αντί να λάβει μέτρα στήριξης των ανέργων, ανακοίνωσε σήμερα το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα βοηθήματα και τις παροχές του ΟΑΕΔ.

Πρόσχημα οι διαφορές στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τον ΟΑΕΔ, ενδεικτικά τον Δεκέμβριο του 2021 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 596.000 ανέργους, ενώ ο ΟΑΕΔ 1.100.000. Ο πρώτος λόγος είναι προφανής, να μην διαψευστεί το κυβερνητικό αφήγημα για την μείωση της ανεργίας. Για την κυβέρνηση όταν η κοινωνική πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της και δεν υπηρετεί τις σκοπιμότητες της τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ εξαιτίας της μείωσης των εισφορών και η άρνηση της κυβέρνησης να τον στηρίξει οικονομικά, εις βάρος των ανέργων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού.

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι ο απώτερος σκοπός της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη λογική Πισσαρίδη ότι «οι άνεργοι ευθύνονται για τη ανεργία τους», είναι η απαξίωση του ΟΑΕΔ, η περικοπή των προγραμμάτων και επιδομάτων του, και ο προσανατολισμός του πακτωλού των πόρων της κατάρτισης του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ στα ιδιωτικά συμφέροντα! Εξάλλου, σήμερα ο κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε την «αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ και της πολιτικής κατάρτισης με σχέδιο νόμου που θα θέσει αύριο σε διαβούλευση, για να συμπληρώσει τη νομοθετική αντεργατική και αντικοινωνική νομοθετική αντιμεταρρύθμιση του! Την απάντηση θα την λάβει από τον κόσμο της εργασίας που ζει στην επισφάλεια, τους χιλιάδες ανέργους που είναι αόρατοι γι’ αυτήν την κυβέρνηση και την κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από την κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές και επιδιώκει την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και μία προοδευτική διέξοδο και προοπτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *