Κατηγορίες

Σελιμάς Γιάννης ΦΔΛΜ-ΑΟ: “Να μην γίνει η Αιτωλοακαρνανία νεκροταφείο πλοίων”

Γ. Σελιμάς: Θα πρέπει να έχουμε μια συνολική διαχείριση για τέτοιες έκτακτες ανάγκες και να μη αυτοσχεδιάζουμε τελευταία στιγμή

«Μας βάζει σε προβληματισμούς, διότι η περιοχή μου δεν θα ήθελα να γίνει νεκροταφείο πλοίων» τόνισε μεταξύ άλλων «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων, Γιάννης Σελιμάς για την υπόθεση του Euroferry Olympia, που στις 18/2 εν πλω είχε ξεσπάσει φωτιά στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι.

Το πλοίο μερικές ημέρες μετά ρυμουλκήθηκε στο Πλατυγυάλι, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας χωρίς να γνωρίζει κανείς για πόσο διάστημα θα παραμείνει εκεί, ενώ φέρεται να έχουν ανακύψει προβληματισμοί και φόβοι για την πιθανή διαρροή καυσίμου ή για τους κινδύνους, που ενδέχεται να προκύψουν από την αέρια ρύπανση της περιοχής, σε ενδεχόμενο, που κάτι δεν πάει, σύμφωνα με το πλάνο και το σχέδιο δράσης που υπάρχει.

«Πιθανή διαρροή πετρελαιοκηλίδας από το πλοίο, που είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πλατυγυαλίου καταλαβαίνετε θα έχει επιπτώσεις τόσο στην θαλάσσια βιοποικιλότητα όσο και την παράκτια χλωρίδα και πανίδα. Αυτή η περιοχή είναι για εμάς σημαντική, διότι ο φορέας διαχείρισης εκπονεί μελέτες παρακολούθησης αρκετών ειδών», όπως χελώνες caretta – caretta, φώκιες, βίδρες, δελφίνια και αρκετά θαλασσοπούλια όπως αρτέμης και μύχος. Ακόμη ο θαλάσσιος χώρος μπροστά από το Πλατυγιάλι έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου», ενώ νοτιότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι, που αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

«Πρέπει να συνδυάσουμε το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και κατά δεύτερον την προστασία του θαλασσιού περιβάλλοντος. Το Υπουργείο έπρεπε να είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης διασκορπίστηκες ουσίες, με φράγματα, που να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα, το οποίο εξ όσων γνωρίζω υπάρχει στην περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τους αγνοουμένους ότι το πλοίο παραμένει στην περιοχή» προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα απάντηση των καυσίμων.

«Πρόκειται για ένα πλοίο, που αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 600 βαθμούς κελσίου, καταλαβαίνεται τι σημαίνει για τις λαμαρίνες και τα ύφαλα του πλοίου, και στο εσωτερικό του έχει 700 τόνους καυσίμων ντίζελ, που αυτό φυσικά μας δημιουργεί προβληματισμούς. Θα πρέπει να απαντληθούν τα καύσιμα αυτά, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο» σημείωσε ο κ. Σελιμάς.

Βεβαίως αυτό, που προβληματίζει τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας και του Αστακού, είναι τι θα γίνει στην συνέχεια το πλοίο, αν δηλαδή θα παραμείνει εκεί μετά το πέρας των ερευνών ή θα ρυμουλκηθεί αλλού.

«Ναι μεν υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα και τοποθετήθηκαν φραγμοί για πιθανή διαρροή πετρελαιοκηλίδας, όμως θα πρέπει να έχουμε μια συνολική διαχείριση για τέτοιες έκτακτες ανάγκες και να μη αυτοσχεδιάζουμε τελευταία στιγμή» σημειώνοντας ότι το πλοίο είχε ιταλική σημαία, έκανε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα- Μπρίντιζι, βρέθηκε στην Ερεικούσα όταν ξέσπασε η φωτιά «δεν είμαι επιχειρησιακός για να γνωρίζω, αλλά εκτιμώ ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί, είτε σε κάποιο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ή της Κέρκυρας ή ακόμα και της Ιταλίας. Μου κάνει εντύπωση, που μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Αστακού, προφανώς επειδή είναι ιδιωτικό λιμάνι, αλλά δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση» προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα αυτά τα έχει τεθεί προς γνώση των αρμόδιων φορέων, «απαντήσεις δεν έχουμε λάβει, απλά εμείς επισημάναμε το πρόβλημα».

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1017389495652974&id=300309550154918

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *