Κατηγορίες

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ δέχεται σκληρή επίθεση για το ντοκιμαντέρ του για το τάγμα Αζόφ

Το περασμένο Σάββατο ο βραβευμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης παρουσίασε στην εκπομπή του “Αφύλακτη διάβαση” ένα ντοκιμαντέρ για το ναζιστικό τάγμα Αζόφ και την πορεία του. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από δημοσιογράφους και άλλους δημοσιολογούντες που θέλουν να κηρύττουν ένα απλουστευτικό δίπολο “Κακοί Ρώσοι -Καλοί Αμερικανο-ευρωπαίοι”. Τη στιγμή που εν καιρώ πολέμου η προπαγάνδα αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο των αντιμαχόμενων πλευρών, η ΕΣΠΗΤ και η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην ΕΡΤ τονίζουν με ανακοίνωσή τους τον πολύτιμο ρόλο της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας.

 Σκηνή από το νέο ντοκιμαντέρ του Θ. Σίδερη “Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ” που μετέχει στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και έκανε χθες πρεμιέρα

Το περασμένο Σάββατο ο βραβευμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης παρουσίασε στην εκπομπή του “Αφύλακτη διάβαση” ένα ντοκιμαντέρ για το ναζιστικό τάγμα Αζόφ και την πορεία του. Βγήκαν δημόσια τρεις δημοσιολογούντες που όλως τυχαίως είναι μονίμως οι ευνοούμενοι της εξουσίας και τον έβρισαν χυδαία, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη δημόσια διαπόμπευσή του με χυδαίους χαρακτηρισμούς, όπως “ανδρείκελο του Πούτιν”, “πουτινοπροπαγάνδα”, κ.λ.π.

Με απίστευτη αξιοπρέπεια και ψυχραιμία ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης απάντησε στην επίθεση που του γίνεται, δηλώνοντας πως η δικιά του κόκκινη γραμμή είναι ο ναζισμός και τα δεινά του πολέμου. Μιλά για το ντοκιμαντέρ που “στηρίχθηκε αποκλειστικά στην έκθεση του ΟΗΕ και σε εκθέσεις κορυφαίων δικτύων ενημέρωσης της Δύσης και αφορούσε μόνο σε μια έκφανση: στη δράση του Τάγματος Αζόφ, θέτοντας εξαρχής ένα ερευνητικό ερώτημα: έχει ή δεν έχει το συγκεκριμένο Τάγμα ναζιστικές καταβολές…”

Είναι φανερό πως οι πάντα, ενσωματωμένοι “κήρυκες” της κυρίαρχης προπαγάνδας, ενοχλήθηκαν, από το πως μπορεί να ακούγεται και μια τρίτη άποψη στο κυρίαρχο δίπολο “Κακοί Ρώσοι -Καλοί Αμερικονευρωπαίοι”, “Καλοί Ρώσοι, ιμπεριαλιστές Δυτικοί”.

Ο Θωμάς Σίδερης έγραψε στη σελίδα του στο fb:

Το 2019 ημουν συνηποψήφιος στην τελική λίστα των PRIX Europa Awards με τον Armin Wolf του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Αυστρίας ORF. Ο Armin είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση από τον ακροδεξιό εταίρο του τότε καγκελαρίου Κουρτς, επειδή ως δημοσιογράφος υποστήριξε στον τηλεοπτικό αέρα της δημόσιας τηλεόρασης της Αυστρίας τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων κσι μεταναστών. Ο ακροδεξιός εταίρος του Κουρτς, που τότε έκανε μπίζνες με τη Ρωσία του Πούτιν, η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε τότε στην κατάρρευση του κυβερνητικού σχήματος, απείλησε στον αέρα τον δημοσιογράφο και ζήτησε από το ORF να απολυθεί. Το ORF στήριξε με δημόσια τοποθέτησή του τον δημοσιογράφο του και εκείνη τη χρονιά ο Armin κέρδισε το βραβείο του καλύτερου δημοσιογράφου της Ευρώπης.

Στην Αφύλαχτη Διάβαση υλοποιησα ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ειρήνη, ενάντια στον ναζισμό και επαιξα 3 ή 4 εμβληματικά αντιπολεμικα τραγούδια. Το ότι όμως δεν μπορεί να ταυτιζεται ένας ολόκληρος λαός με το στίγμα του ναζισμού ή να επιχειρείται με οποιονδήποτε τρόπο η δικαιολογηση της ρωσικής εισβολής είναι παράλογο και ανήθικο.

Και το έχω επαναλάβει άπειρες φορές στον ραδιοφωνικό αέρα του Πρώτου Προγράμματος, μέσα από εκπομπές-μαραθωνίους. Ως δημοσιογράφος αλλά και ως υποψήφιος διδάκτορας έχω μάθει να τεκμηριώνω τα πάντα. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει άλλωστε την εκπομπή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ολο το ντοκιμαντέρ στηρίχθηκε αποκλειστικά στην έκθεση του ΟΗΕ και σε εκθέσεις κορυφαίων δικτύων ενημέρωσης της Δύσης και αφορούσε μόνο σε μια έκφανση: στη δράση του Τάγματος Αζόφ, θέτοντας εξαρχής ένα ερευνητικό ερωτημα: έχει ή δεν έχει το συγκεκριμένο Τάγμα ναζιστικες καταβολές, με κύριο άξονα αναφοράς την εξαγωγή νεοναζιστικού δυναμικού από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, ένα νέο ναζιστικό δίκτυο που σχηματοποιείται στα συντρίμμια του μετά-Σοβιετικού χωρου. Εκτοτε έχω γίνει στόχος υβριστικών αναφορών και κυρίως απειλητικών μηνυμάτων. Η δική μου κόκκινη γραμμή είναι ο ναζισμος και τα δεινά του πολέμου.Ούτε θα φοβηθώ, ούτε θα κλάψω, ούτε τίποτα. Θα είμαι απόψε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με μια βαθιά αντιπολεμική ταινία.

Και όσοι υποκινουν με τον οποιονδήποτε τρόπο ανεγκέφαλους, ας αναλάβουν την ευθύνη για τη σωματική μου ακεραιότητα. Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα χωριστά για τη στήριξή σας. Τέλος, ελπίζω να είμαι στο Φεστιβάλ και του χρόνου, γερός και δυνατός, με μια ταινία για τον πολύπαθο ουκρανικό λαό, που βρίσκεται στη δίνη ισχυρών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και που μάλλον σύντομα θα ξεχάσουμε τα δεινά του και θα στερέψουν τα δάκρυα της ανείπωτης υποκρισίας

Παράλληλα το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ και η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην ΕΡΤ έβγαλαν ανακοινώσεις για να συμπαρασταθούν στο δημοσιογράφο Θωμά Σίδερη, να καταδικάσουν τη λογοκρισία και να αναδείξουν τη σημασία και το ρόλο της ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας ειδικά σε θέματα σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.

Η ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με αφορμή την αήθη επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στον δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΠΗΤ Θωμά Σίδερη και την εκπομπή του «Αφύλαχτη διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή του απέναντι σε ενέργειες, και ειδικά μεταξύ συναδέλφων, που συνιστούν ανοιχτή και δημόσια στοχοποίηση, ύβρη, δυσφήμιση, λεκτική επαγγελματική και ηθική κακοποίηση.

Σε αυτή την περίοδο που η ανθρωπότητα βάλλεται από μέγιστα δεινά, είναι αδήριτη η ανάγκη της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας.

Ο ελεύθερος, ασφαλής και ανεξάρτητος ρόλος των δημοσιογράφων αποτελεί βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας και της ειρήνης, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που τα δικαιώματα των δημοσιογράφων δέχονται πρωτοφανείς απειλές σε όλο τον κόσμο.

Παρακολουθούμε με λύπη και έντονο προβληματισμό τις αυξανόμενες πράξεις βίας, που εκδηλώνονται εναντίον των ανθρώπων της ενημέρωσης, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιβολής λογοκρισίας, διευκολύνοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη διάδοση του μίσους στο διαδίκτυο.

Επαγγελματίες του Τύπου, καθημερινά σε πολλές χώρες στον κόσμο, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Ουκρανίας, υπερασπιζόμενοι την αντικειμενική ενημέρωση και την αποκάλυψη της αλήθειας, γίνονται οι ίδιοι στόχοι, με απειλή της ίδιας τους της ζωής, αναδεικνύοντας τον κομβικό και καθοριστικό ρόλο της ερευνητικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη δημοκρατία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπενθυμίζει ότι ο ρόλος της ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας στο να ερευνά και να εκθέτει την επιρροή των αλλαγών στην εθνική και παγκόσμια ασφάλεια είναι καίριος για την επιβίωση αλλά και το μέλλον των δημοκρατικών κοινωνιών.

Στη βάση αυτή τονίζουμε ότι η αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγει σε στοχοποίηση, λοιδορία, παρενόχληση κι ευτελισμό προσώπων και έργων, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό και την παρεμπόδιση της παραγωγής του δημοσιογραφικού έργου και της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης.

Την ελεύθερη έκφραση και την ερευνητική δημοσιογραφία υπηρετεί άλλωστε εδώ και χρόνια ο συνάδελφος Θωμάς Σίδερης, ο οποίος πέρα από το πολυβραβευμένο έργο και τις διεθνείς διακρίσεις, αποδεικνύει με την καθημερινή κατάθεση της επαγγελματικής ακεραιότητας και της δημοσιογραφικής του ηθικής την ευθύνη του απέναντι στο ιερό δικαίωμα της ενημέρωσης.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι, μεταξύ άλλων διακρίσεων, ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου δημοσιογράφου για το 2018 του θεσμού PRIX EUROPA για το σύνολο της ερευνητικής εργασίας του, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση τον Ιανουάριο του 2018.
Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι:
• Η απόπειρα λογοκρισίας, στοχοποίησης και υβριστικής αντιπαράθεσης, δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
• Οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε με επαγγελματική επαγρύπνηση, ηθική συμπεριφορά και τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας το ρόλο της δημοσιογραφικής εμπεριστατωμένης έρευνας, χωρίς παρεμβάσεις (λογοκρισία).
Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη ότι χρειαζόμαστε έναν κοινό κώδικα ηθικής για το διαδίκτυο, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και θα εγγυάται τον σεβασμό και τη διαφύλαξη θεμελιωδών αρχών και αξιών, με τελικό και αμετακίνητο στόχο την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό της άποψης και την αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση.

Η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην ΕΡΤ

Ζούμε ημέρες πολέμου και η προπαγάνδα βρίσκεται στο απόγειό της. Διότι όλοι γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, ότι σε κάθε πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Έτσι έχουμε από τη μια μεριά την προπαγάνδα της Ρωσίας με αποκλεισμό των μη αρεστών ειδήσεων, και από την άλλη αυτή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την ίδια τακτική. Κομμάτι αυτής της τακτικής ήταν και το κλείσιμο του SPUTNIK και του RUSSIA TODAY στην Ελλάδα που άφησε δεκάδες εργαζόμενους του κλάδου χωρίς δουλειά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Σάββατο 12 Μαρτίου, στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Θωμάς Σίδερης παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του για τα τάγματα Αζόφ που δρουν στην Ουκρανία.

Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κάποιους «δημοσιογράφους» που στηρίζουν τη δυτική προπαγάνδα με λιβελογραφήματα εναντίον του. Γι’ αυτούς οποιαδήποτε φωνή δεν εναρμονίζεται πλήρως με την προπαγάνδα της δύσης πρέπει στραγγαλιστεί. Ο συνάδελφος έφτασε να δεχτεί απειλές ακόμη και για τη ζωή του.

Στην Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων είμαστε περήφανοι-νες που συνεργαζόμαστε με τον Θωμά Σίδερη, βραβευμένο πολλές φορές για τα ντοκιμαντέρ του, και πιστεύουμε πως η εκπομπή του είναι μία από αυτές που προάγει το Α’ Πρόγραμμα και συνολικά τη Ραδιοφωνία.

Είμαστε υπέρ της ελεύθερης ενημέρωσης και ενάντια στην προπαγάνδα. Είμαστε κατά του πολέμου, αλλά και κατά του ναζισμού, φασισμού και ρατσισμού. Είμαστε με τους πρόσφυγες οποιασδήποτε εθνικότητας. Είμαστε ενάντια στην εγκληματική πολιτική είτε αυτή εκπορεύεται από τη Ρωσία, είτε από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είτε από την ελληνική κυβέρνηση.

*Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης προβάλλεται η ταινία του Θωμά Σίδερη τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», μία βαθιά αντιπολεμική ταινία. «Μία κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και της μετακίνησής τους σε γκρίζα και βροχερά τοπία όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του».
Από 17 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμη και online και μέχρι τη λήξη του φεστιβάλ, στις 20 Μαρτίου.

Από 31/3 η ταινία θα προβάλλεται στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας STUDIO (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής).

ΠΗΓΗ: the pressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *