Κατηγορίες

Έκθετος είναι ο Μητσοτάκης για τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής σχετικά με τη φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Πιάστηκε ψευδόμενος ο πρωθυπουργός για την εισήγηση της ΡΑΕ για επιστροφή χρημάτων στην κατανάλωση από τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να κινηθεί αναλόγως, μιλώντας για μία «δύσκολη τεχνικά άσκηση». Ωστόσο η ΡΑΕ εδώ και καιρό έχει εισηγηθεί επιστροφή χρημάτων στην κατανάλωση από τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας και μάλιστα έχει δώσει και αναλυτικά στοιχεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του είπε τα εξής: «Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Και απορώ, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης που δίνετε μεγάλη μάχη γι’ αυτό, γιατί δεν έχετε προσέξει ότι είναι κάτι το οποίο έχω πει επανειλημμένως. Σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα ότι έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα. Και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μία εύκολη άσκηση, είναι μία πολύ δύσκολη τεχνικά άσκηση διότι η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται, συνεπώς, ούτε για εύκολα συνθήματα, απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΡΑΕ ήδη «από τον Μάρτιο και μετά ποσοτικοποιεί με μεγάλη ακρίβεια και εξακρίβωση τα περιθώρια κέρδους για κάθε μονάδα παραγωγής ανά ώρα και ανά ημέρα και κοινοποιεί τα στοιχεία τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και το Μαξίμου». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «τα στοιχεία αυτά, δηλαδή το κέρδος που προκύπτει ανά ώρα και ανά ημέρα από κάθε μονάδα παραγωγής, είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας για να τα αξιοποιήσει».

Μάλιστα τα στοιχεία τα αποστέλλει η ΡΑΕ ήδη από την 1η Μαρτίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *