Κατηγορίες

Τι συμβολίζει η ελληνική σημαία & ποια η ιστορία της;

Αναφερόμενη ως Γαλανόλευκη (γαλανόλευκη) ή Κυανόλευκη (κυανόλευκη), η εθνική σημαία της Ελλάδας αποτελείται από έναν λευκό σταυρό σε μπλε φόντο στην επάνω αριστερή γωνία του πανό, με εννέα ίσες οριζόντιες ρίγες μπλε που εναλλάσσονται με λευκό.

Κάθε χρόνο 25 Μαρτίου, τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία. Αναμφίβολα, είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας

.Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς την ίδια μέρα με τον εορτασμό και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι διάφορες εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις καθώς και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Και φυσικά η γαλανόλευκη ανεμίζει “ελεύθερη” ψηλά στον ουρανό.

Ποια είναι όμως η ιστορία της;

Αναφερόμενη ως Γαλανόλευκη ή Κυανόλευκη, η εθνική σημαία της Ελλάδας αποτελείται από έναν λευκό σταυρό σε μπλε φόντο στην επάνω αριστερή γωνία του πανό, με εννέα ίσες οριζόντιες ρίγες μπλε που εναλλάσσονται με λευκό.

Ο σταυρός αντιπροσωπεύει τον Ανατολικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό, την επίσημη θρησκεία του ελληνικού έθνους και της Κύπρου. Η σημαία ακολουθεί πάντα μια αναλογία 2:3. Επίσημα, δεν υπάρχει καθορισμένη απόχρωση του μπλε, αν και πολλές σημαίες τείνουν να έχουν σκούρο ή βασιλικό μπλε.

Παραδοσιακά, η πεποίθηση είναι ότι οι εννέα λωρίδες αντιπροσωπεύουν τις εννέα συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», αν και ορισμένοι λένε ότι προορίζονται για να συμβολίσουν τα εννέα γράμματα της ελληνικής λέξης «ελευθερία». Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι οι εννέα ρίγες αντιπροσωπεύουν τις εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας, αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για τα επιλεγμένα χρώματα, τα οποία υποτίθεται ότι συμβολίζουν τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας – δύο πράγματα σημαντικά για την ελληνική οικονομία και τον πολιτισμό.

Αν και η προέλευση της ελληνικής σημαίας είναι ακόμα θέμα συζήτησης, το σημαντικό γεγονός που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι υιοθετήθηκε επίσημα από την Ελλάδα στις 22 Δεκεμβρίου 1978. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης (1821–1829), πολλές σημαίες χρησιμοποιήθηκαν από διαφορετικούς ανθρώπους, με αρκετές με συνθήματα, εμβλήματα και ακόμη και αγίους.

Αλλά σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν το έθνος κάτω από μια κεντρική διοίκηση, οι Έλληνες επέλεξαν την εκδοχή της σημαίας που γνωρίζουμε σήμερα, η οποία χρονολογείται από το 1822, ένα χρόνο αφότου το νέο κράτος κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821.

Η επίσημη Ημέρα της Ελληνικής Σημαίας πραγματοποιείται στις 27 Οκτωβρίου.

Μπορείτε ακόμα μερικές φορές να δείτε την παλιά σημαία της γης (ένας κεντρικός λευκός σταυρός σε ένα μπλε πεδίο) στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, που τώρα στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Γύρω στο 1900, η ​​Ισλανδία αναγκάστηκε να αλλάξει τη μη επίσημη σημαία της, η οποία χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Ισλανδούς Ρεπουμπλικάνους, επειδή θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ παρόμοια με την πρώην ελληνική.

H πρώτη Ελληνική σημαία με τον λευκό Σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στην Σκιάθο το 1807.

Σ’ αυτήν ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα κι άλλους, μετά από σύσκεψη που έκαναν, για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

H Ελληνική Σημαία με την επίσημη μορφή της που καθορίστηκε το 1822 από το Σύνταγμα της Επιδαύρου, είχε Σταυρό ως σύμβολο της ορθοδοξίας. Αποτελούσε δε την επίσημη Ελληνική Σημαία έως το 1978 και καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978, οπότε και υιοθετήθηκε η ναυτική, με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές. Το ριγωτό πρότυπο επιλέχτηκε λόγω της ομοιότητάς του με την κυματιστή θάλασσα, που περιβάλλει τις ακτές της Ελλάδας. Η εκδοχή του λευκού Σταυρού μέσα σε κυανό πλαίσιο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, παράλληλα με την πιο διαδεδομένη μορφή με τις ρίγες.

Από το 1832 έως το 1974 η μπλε Σημαία με τον κεντρικό απλό λευκό σταυρό ήταν για το εσωτερικό της χώρας και η σημερινή Σημαία με τον σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες, ήταν για το εξωτερικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *