Τρομακτικές αυξήσεις καταγράφει η έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει αυξήσει τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο με τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη να είναι οι πρώτες που «πληρώνουν το μάρμαρο».
Σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα» έφθασαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Μάρτιο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για το κόστος των βασικών τροφίμων όπως το ψωμί.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου) και οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας πυροδοτούν φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση ειδικά σε Μέση Ανατολή και Αφρική.
Ρωσία και Ουκρανία, των οποίων οι τεράστιες περιοχές καλλιέργειας σιτηρών συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων πρώτων υλών παρασκευής ψωμιού, κατέχουν ένα τεράστιο μερίδιο εξαγωγών σε πολλά σημαντικά αγαθά, όπως το σιτάρι, το φυτικό λάδι και το καλαμπόκι.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, «στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ», όπως επισημαίνει ο Οργανισμός.
Περιλαμβάνει νέα υψηλά όλων των εποχών για τα φυτικά έλαια, τα δημητριακά και τα κρέατα, αλλά και οι τιμές της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων «αυξήθηκαν επίσης σημαντικά».
Με βάση τα στοιχεία του FAO, η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία ο πέμπτος μεγαλύτερος. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, το 52% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, ενώ είναι και οι κύριοι προμηθευτές ελαιοκράμβης. Η Ρωσία είναι επίσης κύριος παραγωγός και προμηθευτής λιπασμάτων στον κόσμο.
«Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι»
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται ενώ έχει φτάσει η περίοδος σποράς οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20 με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από τις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο Οργανισμός.
Τα ισπανικά σούπερ μάρκετ έχουν περιορίσει την πώληση ηλιελαίου για να σταματήσουν οι πελάτες να αποθηκεύουν αποθέματα λόγω των φόβων για έλλειψη λόγω του πολέμου ενώ η Γαλλία έχει προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος έχει αυξήσει τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο.
Η σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη οδήγησε επίσης τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη, προκαλώντας περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο και εγείροντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα θύματα της επισιτιστικής κρίσης αναμένεται να είναι τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ανθρώπων που η επιβίωσή τους εξαρτάται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Υπό κανονικές συνθήκες ο ΟΗΕ είναι αξιόπιστος προμηθευτής στην παγκόσμια αγορά δημητριακών, αλλά σε συνθήκες που «πέφτουν κορμιά» για τη δημιουργία αποθεμάτων και για την πρόσβαση-έλεγχο των εφοδιαστικών αλυσίδων δεν περισσεύουν οι ευαισθησίες για τα θύματα της ακραίας φτώχειας…