Τον 5ο αιώνα π.Χ. η πόλη των Αθηνών αναπτύσσεται ραγδαία. Η πόλη της Θεάς Αθηνάς θα καταφέρει υπό την αρχηγία του περίφημου Ρήτορα Περικλή, να γνωρίσει την μεγαλύτερη δόξα που θα γνώριζε ποτέ πόλη! Ο Περικλής θα είναι αυτός που θα την αναδείξει και μέσα από την πολιτική του η Αθήνα θα εισέλθει στον λεγόμενο «Χρυσό Αιώνα».
Ο φωτογράφος και animator Δημήτρης Τσαλκάνης αναβιώνει τη χρυσή εποχή του Περικλέους
Ο Δημήτρης Τσαλκάνης, χρειάστηκε 13 χρόνια προκειμένου να αναδημιουργήσει μέσω προγραμμάτων τρισδιάστατων απεικονίσεων, το σημαντικό αυτό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης των Αθηνών.
Ο ιστότοπος με τίτλο «Αρχαία Αθήνα 3D»
Ο ιστότοπος με τίτλο «Αρχαία Αθήνα 3D» αποτελεί μια εντυπωσιακή και άκρως διαφορετική εμπειρία καθώς παρουσιάζει τα σπουδαία μνημεία της πόλης μέσα από επτά περιόδους που χρονολογούνται από το 1200 π.Χ. και τη Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι τα νεότερα χρόνια (1833 μ.Χ). Η τεχνολογία του ιστότοπου και το μεράκι του δημιουργού κάνει τον Δημήτρη Τσαλκάνη να προσθέτει ενημερώσεις κάθε φορά που υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με τις αρχαιολογικές επιφάνειες της Αθήνας προκειμένου ο χρήστης να έχει πληρέστερη εικόνα.
Δημιουργώντας τον ιστότοπο «Αρχαία Αθήνα 3D» το 2008
Ο εμπνευστής κι δημιουργός του Δημήτρης Τσαλκάνης θέλησε να παρουσιάσει τις επτά περιόδους που προβάλλονται με τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης τους να αλληλοεπικαλύπτονται – χωρίς ωστόσο να ταιριάζουν απόλυτα με εκείνες των κειμένων.
Η περιήγηση στον ιστότοπο
Η επιλογή μιας από τις περιόδους, από το μενού του ιστότοπου, οδηγεί τον χρήστη σε μια σελίδα με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας και συνδέσμους σε μεμονωμένα μνημεία, τα οποία παρέχονται με τις αρχιτεκτονικές προσθήκες κάθε εποχής.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στον ιστότοπο «Αρχαία Αθήνα 3D» οι αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα αποτελούν καλλιτεχνικές απεικονίσεις ενώ προσφέρει επίσης μια ματιά στην καθημερινή ζωή πολλές χιλιετίες πίσω.
Κλείνοντας ο δημιουργός Δημήτρης Τσαλκάνης αναφέρει: «Το 3-D είναι ένα απίστευτο εργαλείο για να οραματιστεί κανείς το παρελθόν και να προσομοιάσει τον τρόπο που πριν από 2,500 χρόνια οι άνθρωποι βίωναν στην Αθήνα» λέει και προσθέτει πως:
«δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο χωρίς να βλάψουμε τα πραγματικά μνημεία».