Κατηγορίες

Η αδελφοποιημένη με το Μεσολόγγι, πόλη της Καλαμάτας, είχε την τιμητική της στις χτεσινές εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου.

Σε μια όμορφη βραδιά στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές στην πόλη όπου άναψε η φλόγα της Επανάστασης στις 23 Μαρτίου του 1821 και εκδόθηκε το πρώτο πολιτικό κείμενο της νεώτερης Ελλάδας, η «Προειδοποίηση προς τα ευρωπαικάς αυλάς».

Αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο ήρθε στο Μεσολόγγι για να τιμήσει την ηρωική πόλη, αλλά και να τιμηθεί απ’ αυτήν.

Αρχικά στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Παπαδόπουλος που αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο πόλεων και την προσφορά της Καλαμάτας στον Αγώνα. «Από την πόλη της Ελευθερίας, την Καλαμάτα, φέρνω στην αδελφή Ιερή πόλη του Μεσολογγίου τα ωραιότερα και βαθύτερα συναισθήματα του λαού μας για την απερίγραπτη προσφορά των Μεσολογγιτών την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826. Προσφορά που γράφτηκε με αίμα, έβαλε όμως βαριά και ανεξίτηλη την υπογραφή για την ελευθερία της Ελλάδας μας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμάτας. «Πως μπορεί να εκτιμήσει κανείς 196 χρόνια μετά το δράμα της απόγνωσης αλλά και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ελεύθεροι. Μπορεί ποτέ να αμφισβητηθεί η προσφορά του Μεσολογγίου που διαμόρφωσε τα αισθήματά της ο κορυφαίος ποιητής Lord Byron; Ακόμα και ο θάνατός του στο Μεσολόγγι δύο χρόνια πριν την Έξοδο επαναπροσδιόρισε την πραγματικότητα, αυτή που ύστερα από ενάμιση αιώνα θα ονομαζόταν αλληλεγγύη.

Η θυσία του Μεσολογγίου παραμένει πολύτιμη παρακαταθήκη για κάθε Έλληνα. Είναι το μάθημα που πρέπει να παραδίδεται σε κάθε γενιά Ελλήνων για να μαθαίνουν ότι η ελευθερία, η εντιμότητα, η αγάπη για την πατρίδα μπορούν να μας οπλίσουν με την δύναμη που χρειαζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα», συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος. «Το Μεσολόγγι ήταν, είναι και θα είναι ο ιερός τόπος των Ελλήνων, η ψυχή μας», ολοκλήρωσε.

Ακολούθως παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος κατέθεσε την χαρά του γιατί το κάλεσμα προς τον Θανάση Βασιλόπουλο βρήκε άμεση ανταπόκριση και αποφασίστηκε το ταξίδι μνήμης, μυσταγωγίας, πίστης και ευλάβειας να γίνει από κοινού.

«Οι πόλεις μας μοιράζονται δύο πρωτιές. Η Καλαμάτα υπήρξε η ΠΡΩΤΗ πόλη που μεθοδικά και οργανωμένα ελευθερώθηκε από τον δυνάστη στις 23 Μαρτίου του 1821 στέλνοντας παράλληλα και το πρώτο πολιτικό κείμενο της νεώτερης Ελλάδας. «Την Προειδοποίηση προς τα ευρωπαικάς αυλάς».

Το Μεσολόγγι υπήρξε η πόλη της μεγάλης θυσίας. Θυσίας που δεν συνέτρεξε τυχαία. Μια συνειδητή ομόφωνη απόφαση, που άλλη στην ιστορία δεν υπάρχει.

Ήταν το Μεσολόγγι η Νέα Ελλάς όπως χαρακτηρίστηκε. Και ήταν αυτό που έδωσε την πολιτική βάση της σύγχρονης Ελλάδας», τόνισε ο Κώστας Λύρος.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε σπουδαίους Μεσσήνιους όπως ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και την σχέση που είχε με τους Τρικούπηδες, αρχικά με τον πρώτο Πρωθυπουργό Σπ. Τρικούπη που διέβλεψε την αξία του Κουμουνδούρου και τον αγκάλιασε στην πολιτική. Κάτι που δύο δεκαετίες αργότερα ανταποδόθηκε καθώς ήρθε η σειρά του Κουμουνδούρου να αναγνωρίσει την αξία του γιού του Χαρίλαου Τρικούπη και να τον ορίσει υπουργό σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο οποίος στη συνέχεια τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία.

«Ο μεγάλος εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης πάντα θα ανατρέχει στις δωρικές αρχές του μεγάλου πατριώτη πολιτικού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου» σημείωσε ο Δήμαρχος.

Αναφορά έγινε και σε ένα άλλο δυνατό κοινό σημείο, τον καρπό της ελιάς, το αρχέγονο σύμβολο της Ελλάδας. «Η Καλαμάτα έδωσε το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα στον τύπο της ελιάς Καλαμών που με αγάπη φιλοξενεί και η Αιτωλική Γη, αφού όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Μεσολογγίου κατέχει την μεγαλύτερη παραγωγή με το 30% της Ελληνικής παραγωγής.

Οι άνθρωποι του μόχθου και της γης υποστήριζαν ότι οι ελιές στο Δήμο μας είναι και πιο νόστιμες επειδή οι ελαιώνες μας βρέχονται από την Λιμνοθάλασσα και αρωματίζονται από τον ανθό του αλατιού της. Όπως και στην Καλαμάτα με την αύρα της θάλασσας του Ιονίου που διατρέχει και τον μαγευτικό και ταχύτατα αναπτυσσόμενο Μεσσηνιακό κόλπο. Τον Μεσσηνιακό κόλπο που φέρνει την δροσιά της έως το Ενετικό κάστρο της πόλης σας», ανέφερε ο Κώστας Λύρος.

Και κατέληξε: Οι δήμοι μας μοιράζονται μεγάλο μερτικό ιστορίας. Ταυτόχρονα φιλοξενούν σήμερα ανθρώπους που γνωρίζουν και τιμούν τους προγόνους τους, αλλά παράλληλα κοιτάζουν στο μέλλον ζητώντας ένα κόσμο ανάπτυξης, ειρήνης και προόδου.

Σε αυτό τον νέο κόσμο οι δήμοι μας θα είναι ΜΑΖΙ.Μετά τις ομιλίες ήρθε η σειρά της μουσικής με μια εξαιρετική συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με έργα της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού με την συμμετοχή λυρικών τραγουδιστών και της χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου υπό την διεύθυνση του Ιβάν Μάζταρη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *